Sanitat estudia amb les comunitats autònomes com enfortir l’atenció primària

Barceló considera que el model actual està "esgotat" i espera que la nova proposta no tinga "iniquitats" entre comunitats.

Reunió al Ministeri de Sanitat, aquest dimecres
Reunió al Ministeri de Sanitat, aquest dimecres

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, s'ha reunit aquest dimecres amb els consellers i les conselleres de les diferents comunitats autònomes per a tractar sobre el Marc Estratègic per a l'Atenció Primària. En la reunió, que ha tingut lloc a Madrid, ha presentat un esborrany del projecte, que busca atorgar a aquest tipus d'assistència mèdica un paper més rellevant dins del sistema sanitari.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, que ha assistit a Madrid en representació de la Generalitat, ha assenyalat abans que començara la trobada que el model actual d'atenció primària està "esgotat". Per això, espera que la nova proposta del govern espanyol servisca per a tot l'Estat i que no tinga "iniquitats" entre comunitats.

Carcedo, per la seua banda, ha assegurat que l'atenció primària "és clau" en el futur del sistema sanitari. Segons ha recordat, la cronicitat creixent de les malalties, deguda a l'augment de l'esperança de vida, requereix que es consolide una política pressupostària que garantisca l'efectivitat i la qualitat de l'atenció primària als centres de salut.

El Marc Estratègic per a l'Atenció Primària pretén consolidar i millorar el paper dels professionals de la medicina de família en el Sistema Nacional de Salut. Es desenvolupa en col·laboració amb un grup institucional, integrat per representants de les conselleries de Sanitat de les administracions autonòmiques, i un altre grup professional, del qual formen part persones vinculades a societats científiques, entitats professionals i sindicals.

Una de les mesures que proposa el Ministeri de Sanitat és dimensionar les plantilles de metges d'atenció primària atenent a criteris que garantisquen que les quotes de pacients s'establisquen en relació amb les característiques demogràfiques i epidemiològiques de la població.

El document també planteja posar en marxa programes de rotació en medicina de família d'altres especialitats durant el MIR i, fins i tot, introduir aquest tipus de medicina en la formació universitària necessària per a obtindre el grau.

La titular de Sanitat insisteix que l'esborrany és un text inicial que està obert a les diferents aportacions fins que s'aprove de forma definitiva en el Consell Interterritorial de Salut, previst per a la primera quinzena d'abril.

Desabastiment de fàrmacs

La ministra també s'ha referit a la falta d'alguns medicaments a les farmàcies durant les últimes setmanes i ha insistit que no hi ha motius per a preocupar-se, ja que es tracta de menys de l'1% de les marques. Ha recordat, en qualsevol cas, que es pot optar per comprar una altra marca amb una composició idèntica i ha anunciat també que es crearà un pla de prevenció per a evitar que es torne a donar aquesta situació.

També et pot interessar

stats