Sanitat i les comunitats autònomes estudien els plans de desescalada

La consellera Barceló portarà la proposta valenciana, progressiva i asimètrica per departaments de salut.

VÍDEO | Sanitat i les comunitats autònomes estudien els plans de desescalada

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es reuneixen aquest dilluns de vesprada amb l'objectiu d'estudiar els plans de desescalada que presentarà cada territori, fet que també va centrar la setena reunió de presidents autonòmics amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Els detalls que es perfilen en la trobada s'aprovaran dimarts en el Consell de Ministres i obriran un escenari de transició a Espanya cap a la nova normalitat posterior al coronavirus.

Tot i que serà el govern d'Espanya el que marcarà els protocols de la desescalada, el Consell té preparada una proposta valenciana de desconfinament progressiu. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, s'han reunit aquest dilluns de matí per a ultimar els detalls del plantejament que Barceló portarà aquesta mateixa vesprada a la reunió interterritorial de sanitat entre el govern d'Espanya i les autonomies, que s'ha convocat a Madrid.

La Generalitat treballa en un pla de desescalada progressiva i asimètrica per departaments de salut dins de la Comunitat Valenciana. El president del Consell, Ximo Puig, aposta per la unitat d'acció amb l'executiu espanyol, però també reivindica la singularitat per territoris.

Requisits per al desconfinament

Per a començar el desconfinament l'executiu ha fixat una sèrie de requisits d'obligat compliment: el sistema de salut ha d'estar en condicions per a fer front a l'epidèmia, augmentant els llits de les UCI en cas de repunt de casos, i establir circuits separats d'atenció a persones malaltes de Covid-19 i les afectades per altres patologies.

A més, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha avançat que les comunitats autònomes hauran d’estar vigilants per a garantir que la població respecta les mesures de protecció col·lectiva, entre altres la del distanciament social. Un altre punt fonamental és que el sistema sanitari de la comunitat autònoma puga oferir diagnòstics fiables a tots els centres sanitaris, una condició que, segons Simón, encara no es pot complir.

Si el nombre de contagis continua a la baixa, a partir de dissabte que ve els ciutadans podran eixir a fer esport de manera individual i també a passejar amb les persones que conviuen en l'actualitat. També els majors de 65 anys podran eixir a passejar.

La Comunitat Valenciana complirà els requisits en 10 o 15 dies

Enmig del debat sobre les condicions de cada territori per a la desescalada, el president de la Generalitat, Ximo Puig, està convençut que la Comunitat Valenciana compleix els requisits per a dur-la a terme en 10 o 15 dies.

Segons Puig, hi ha una sèrie de dades que avalen aquest pronòstic, entre les quals destaca que sis de cada deu municipis de la Comunitat Valenciana no han registrat cap cas de Covid-19 en els últims 15 dies

El president de la Generalitat està d'acord amb el president del govern central que hi ha d'haver un control únic per a dissenyar la desescalada a tot l'Estat. Això sí, reclama que el procés tinga en compte la singularitat de cada territori.

També et pot interessar

stats