Sánchez vol acabar la legislatura i no descarta tornar a presentar-se a les pròximes eleccions generals

El president del govern espanyol centra les prioritats de la regeneració democràtica en la lluita contra les notícies falses dels "pseudomitjans" i la renovació del CGPJ

Compareixença de Pedro Sánchez en una imatde d'arxiu
Compareixença de Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Reuters

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no descarta tornar a intentar revalidar el càrrec en les pròximes eleccions generals. Ho ha confirmat este dimarts en una entrevista en la Cadena Ser, la segona que ofereix després d'anunciar que continuaria al capdavant al Palau de la Moncloa una vegada conclosos els cinc dies que s'havia marcat de "reflexió" personal per a decidir si dimitia o no. Segons ha assegurat, ara està "amb ànim per a estos tres anys i els que vullguen els espanyols amb el seu vot".

Sánchez s'ha mostrat predisposat a acabar la legislatura que va començar a finals de juliol. De moment no ha concretat cap mesura per a la regeneració democràtica que va anticipar en la declaració institucional de dilluns i que, tal com ha dit, no pot escometre l'executiu a soles, sinó que han de participar també el Parlament i els mitjans de comunicació. "He decidit liderar-ho, no monopolitzar-ho", ha explicat, en referència al moviment de regeneració esmentat.

El socialista ha assenyalat que la lluita no pot fer-se "en tres dies, en tres mesos o tres anys" i que transcendeix la legislatura actual, per la qual cosa ha subratllat que està amb ànim per a continuar en la tasca. "Si els espanyols i el meu partit volen que continue sent el responsable del govern i el líder del PSOE, mentre jo tinga ganes, convicció i idees de transformació per al meu país, ho faré", ha assegurat.

El cap del govern estatal ha reconegut haver-ho passat mal estos dies. Ha "dormit molt poc i menjat menys", ha dit, però ha trobat l'empenyiment necessari per a afrontar un dels debats essencials de tot demòcrata. Argumenta que si en la compareixença d'ahir haguera plantejat una bateria de mesures per a lluitar contra el que ha anomenat "maquinària del fang", l'haurien acusat d'haver-se pres cinc dies per mera estratègia.

El combat contra les informacions falses del que anomena "pseudomitjans" ha de ser una peça clau de la regeneració democràtica, ha insistit. Tot i això, en demanar-li eines concretes i plantejar-li si pot ser mitjançant la regulació de la publicitat, s'ha limitat a recordar que existeix una llei de publicitat institucional. "Es compleix per part de totes les administracions? No ho sé", s'ha preguntat i respost a ell mateix.

Però també s'ha referit a qüestions pendents relatives a la justícia, com la necessitat de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Si el PP continua bloquejant eixa renovació, ha dit, "la democràcia, el Parlament, necessitaran articular mecanismes per a poder traure d'esta situació tan lamentable en la qual el PP ha posat el govern dels jutges".

No ha concretat si una hipotètica reforma suposarà un canvi de les majories necessàries per a la renovació, però ha insistit que la responsabilitat de l'executiu de coalició serà renovar el CGPJ. "Ho portarem a termini i espere que compte amb una majoria parlamentària per a poder tirar-ho avant", ha subratllat.

També et pot interessar

stats