Sánchez "no es trencarà Espanya ni la Constitució Espanyola"

Comença al Congrés un debat d'investidura marcat per les decisions de la JEC

El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés
El candidat a la presidència del govern, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu al Congrés / Europa Press

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'enfronta aquest dissabte al debat per a la investidura en plena tempesta per les decisions de la Junta Electoral Central d'inhabilitar Quim Torra i dictaminar que Oriol Junqueras no pot ser eurodiputat.

Hores abans del debat, el PSOE ha aconseguit els vots necessaris per a l'elecció de Sánchez com a president del govern per majoria simple del Congrés el pròxim dimarts, després de tancar els últims pactes amb els partits minoritaris.

El vot favorable del BNG, l'últim a signar un acord amb els socialistes, ha sigut el que ha decantat definitivament la balança en favor del candidat socialista, per un marge molt ajustat.

En concret, Sánchez pot ser investit dimarts per majoria simple, amb 167 vots a favor, 164 en contra i 19 abstencions. Diumenge hi haurà una primera votació, que no tirarà avant perquè necessita majoria absoluta.

Però queda el dubte de si ERC mantindrà l'abstenció després de les resolucions de la Junta Electoral Central. La primera estima un recurs dels populars i ordena retirar l'acta de diputat autonòmic a Quim Torra, amb la qual cosa l'inhabilita per a continuar sent president de la Generalitat de Catalunya. En la segona, la JEC també declara la pèrdua de condició d'eurodiputat per a Oriol Junqueras.

ERC, que ahir mateix confirmà l'abstenció i va fer públic l'acord amb el PSOE, ha anunciat precisament per a aquest dissabte una reunió de la seua executiva per analitzar les decisions de la JEC i "valorar les conseqüències en el calendari polític immediat".

També et pot interessar

stats