Sánchez: "Tot el compromís del govern espanyol per a recuperar les zones afectades"

El president de l'executiu de coalició visita el lloc de comandament avançat a Barraques per a conéixer de primera mà la magnitud de l'incendi que ha devastat quasi 4.000 hectàrees a l'Alt Millars

Pedro Sánchez, aquest dilluns a Barraques
Pedro Sánchez, aquest dilluns a Barraques / Manuel Bruque (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns que l'executiu de coalició que encapçala té "tot el compromís" amb els municipis afectats per l'incendi que crema a l'Alt Millars per a recuperar de forma "urgent" tots els terrenys devastats per les flames. Sánchez ha visitat aquest dilluns el centre de comandament avançat que s'ha instal·lat a Barraques per a conéixer, de primera mà, l’evolució del foc i la magnitud de la catàstrofe, que ja ha devorat més de 3.800 hectàrees de terreny a cavall entre la Comunitat Valenciana i Aragó. "Tot el compromís del govern d'Espanya perquè quan s'extingisquen les últimes flames puguem entrar en la tasca sempre difícil, complexa i urgent per al veïnat de recuperar les zones afectades", ha subratllat en atenció als mitjans de comunicació. 

Durant la visita, Sánchez ha escoltat les explicacions dels tècnics que coordinen l’extinció del foc i ha pogut apreciar, sobre la pantalla, la superfície total afectada per les flames i les perspectives per a les hores següents. Són, de fet, les més crítiques i perilloses que s'han viscut en cinc dies d'operatiu, per les ratxes de vent que superen els setanta quilòmetres per hora i la baixa humitat, situació que segons les previsions s'allargarà fins a les 19:00 hores. El cap de l'executiu estatal ha estat acompanyat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. També ha tingut la possibilitat de reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats pel foc, a qui ha traslladat que el govern central els donarà suport per a reconstruir el territori que s'ha fet malbé, així com el patrimoni personal, recursos de bestiar i altres.

El cap de l'executiu ha agraït el treball de tots els efectius dels cossos de seguretat i emergències desplegats a la zona de l'incendi, en primera línia, "defensant la vida de molts municipis", i ha mostrat la solidaritat amb els catorze bombers ferits lleus mentre lluitaven contra les flames. Així mateix, ha celebrat que "afortunadament, no hi ha hagut cap pèrdua humana a lamentar" en aquesta catàstrofe mediambiental. "Açò és el més important", ha remarcat, per a després fer una crida general a "extremar" les precaucions perquè l'incendi "encara està viu". I ha assegurat que l'executiu està fent tots els possibles per a "extingir com abans millor" l'incendi, per a la qual cosa ha posat a disposició de les dues autonomies afectades "tots els mitjans a l'abast".

L'emergència climàtica existeix i causa drames i danys com els que veiem Pedro Sánchez - President del govern espanyol

Finalment, Sánchez ha fet una reflexió sobre la situació d'emergència climàtica que travessa el planeta i la zona mediterrània en particular, i que, entre altres símptomes, ens deixa focs greus com aquest cada vegada més primerencs, fora dels mesos més secs. "Eixim de l'hivern i ja ens trobem amb incendis propis dels mesos d'estiu", ha alertat el president espanyol, qui ha remarcat que el canvi climàtic "no és una emergència futura, sinó una crisi actual i urgent" que "causa drames i danys com els que veiem". "No cap el negacionisme, ni tampoc ser neutral amb aquells que són negacionistes", ha proclamat el mandatari socialista, qui ha cridat a incrementar els esforços en prevenció davant de catàstrofes com aquestes.

També et pot interessar

stats