Sánchez i Torra acorden posar en marxa la taula de diàleg al febrer sense mediador

L’objectiu és "buscar solucions polítiques que reflectisquen els interessos d’una àmplia majoria de catalans".

Foto de portada: Sánchez i Torra, abans de la reunió

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Generalitat de Catalunya, Quim Torra, han acordat posar en marxa aquest mes de febrer la taula de diàleg entre governs, però sense la figura d'un mediador.

De fet, Sánchez ha marcat la paraula diàleg com a clau en la seua intervenció. Per això, ha assegurat que la forma de fer política ha de buscar "l'acord i no la divisió", a través d'una acció dirigida a l'entesa i el retrobament.

Precisament Sánchez li ha fet arribar un escrit de quatre pàgines amb les propostes que li ha fet arribar a Torra en la reunió. Es tracta d'un document anomenat "Agenda per al retrobament", on s'insisteix en la creació d'una taula de negociació per a superar totes les fronteres que separen el Govern d'Espanya i el govern de la Generalitat de Catalunya. A més, el document també parla d'altres temes com el finançament autonòmic, la millora en la cooperació, la política social i el suport als serveis públics, l'impuls a les institucions i el suport en el cas de catàstrofes naturals. 

Així, el president espanyol també ha anunciat la celebració de la primera reunió de la comissió bilateral, que encapçalarà el mateix president del govern. En aquesta i la resta de reunions, ha anunciat que es tractaran 44 propostes que li han fet arribar els governs catalans al govern espanyol en els últims deu anys.

De fet, Sánchez ha fet balanç de la situació a Catalunya en una última dècada que ha qualificat de "lamentable", ja que ha estat presidida per la "desavinença, el conflicte institucional, el contenciós polític i la tensió social".

Reptes de futur

El president del govern espanyol també ha fet referència a una sèrie d'assumptes amb els quals el Govern d'Espanya està disposat a treballar conjuntament amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per a poder dur-los endavant. Entre ells ha parlat del canvi climàtic, de la revolució digital, de la conquista d'una societat lliure o de la justícia social.

No obstant això, ha considerat primordial acordar uns pressupostos generals de l'Estat com més prompte millor, que puguen ser "un complement perfecte" als pressupostos de la Generalitat de Catalunya que estan "a punt d'aprovar-se" després de tres anys de pròrroga.

També et pot interessar

stats