Sánchez telefona els presidents autonòmics per a agilitzar la formació de govern

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, obri la roda; Quim Torra serà segon i Ximo Puig, nové.

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Efe

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, inicia aquest dimarts una ronda de telefonades amb els presidents autonòmics. Està previst que el lehendakari, Iñigo Urkullu, siga el primer a parlar amb Sánchez, des de les 09:00 hores. El president de Catalunya, Quim Torra, serà segon; i el cap del Consell, Ximo Puig, nové, perquè se seguirà l'orde d'aprovació dels estatuts d'autonomia. Les telefonades duraran aproximadament quinze minuts. Amb això, si no fa cap pausa, Pedro Sánchez podria telefonar el president de la Generalitat a les 11:00.

El dia que el rei el va proposar per a tractar de formar govern, Pedro Sánchez va anunciar que es posaria en contacte amb tots els presidents autonòmics per a transmetre'ls la importància de la necessitat de tindre un executiu central al més prompte possible, eixir de la situació de bloqueig i poder tractar assumptes fonamentals, com ara el finançament autonòmic.

Però són molts els que fan una segona lectura dels objectius de Sánchez amb aquestes telefonades i les interpreten com un pretext per a intentar contactar amb Quim Torra. És, de fet, una de les exigències d'Esquerra Republicana per a arribar a un pacte d'investidura. A més, el president català s'ha queixat diverses vegades que Sánchez no li agafava el telèfon i ha dit que la conversa que han de mantindre ha de ser un diàleg bilateral entre Espanya i Catalunya. Una circumstància que, en principi, no es valora en el marc de les telefonades d'aquest dimarts.

El PSOE manté l'aposta de governar amb Unides Podem i buscar el suport d'Esquerra Republicana per a garantir la investidura i la governabilitat després de les reunions que ha tingut aquest dilluns el candidat socialista i president en funcions, Pedro Sánchez, amb els líders del PP i Ciutadans per separat [https://apuntmedia.es/va/ultimes-noticies/el-psoe-mante-laposta-per-la-via-dunides-podem-i-esquerra-republicana].

També et pot interessar

stats