Sánchez sotmet els indults a l'examen del Congrés després de veure's amb Aragonès

El president del Govern busca el beneplàcit de la majoria de la cambra, sobretot el favor dels seus socis parlamentaris d'investidura

Pedro Sánchez, líder socialista, durant una intervenció al Congrés la setmana passada
Pedro Sánchez, líder socialista, durant una intervenció al Congrés la setmana passada / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viu una jornada clau en la seua legislatura, ja que sotmetrà a examen al Congrés dels Diputats els indults als nou dirigents independentistes ja excarcerats després de veure’s per primera vegada de manera oficial amb el president del govern català, Pere Aragonès. En aquesta trobada, els líders polítics van acordar recuperar la taula de diàleg la tercera setmana de setembre.

Quan encara no ha passat una setmana des que els polítics indultats isqueren de presó, Sánchez acudeix al ple del Congrés per a explicar aquestes mesures i per a parlar de la situació política i econòmica, així com dels últims consells europeus extraordinaris celebrats al maig i juny.

La sessió s'inicia a les 9:00 hores i, amb tota probabilitat, el cap de l'executiu traurà a col·lació la necessitat que Espanya òbriga una nova etapa després de la pandèmia: amb una recuperació econòmica en marxa, l’evolució en la vacunació i amb un nou cicle a Catalunya basat en el diàleg. Sota aquests arguments, Sánchez buscarà el beneplàcit de la majoria del Congrés als indults del 'procés', sobretot el favor dels seus socis parlamentaris d'investidura.

No obstant això, es preveu que no només patisca una altra envestida de la dreta i de la ultradreta, sinó també dels posicionaments dels partits independentistes, que insisteixen que la solució no són els indults, sinó l'amnistia.

ERC, JxCat, PDeCAT i la CUP han assegurat ja la resolució del Consell d'Europa recentment aprovada i que demana a Espanya "considerar la possibilitat de posar fi als procediments d'extradició" en vigor contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i la resta de polítics catalans fugits d'Espanya.

Tot i que Sánchez en els últims dies ha demanat calma i confia que es "reconduïsquen" algunes actituds, també avisa: es complirà amb la legalitat i amb el pacte constitucional davant dels desitjos d'autodeterminació.

Un missatge també per a la dreta, que avança amb els seus recursos contra els indults. Vox i Ciutadans han argumentat que estan vinculats personalment i directament amb el procés del Suprem que va acabar amb una sentència condemnatòria per sedició contra l'1 d'Octubre.

Així mateix, els populars sustenten la seua legitimitat en l'informe de l'alt tribunal que nega que existisquen raons de justícia, equitat o utilitat pública i argumenten la defensa de la igualtat de tots els espanyols.

També et pot interessar

stats