Sánchez signa aquest dilluns el decret de dissolució de les Corts

Amb aquest pas es fa efectiva la convocatòria d'eleccions generals del 28 d'abril

Pedro Sánchez durant el darrer ple del Congrés dels Diputats.  J.P.Gandul (Efe)
Pedro Sánchez durant el darrer ple del Congrés dels Diputats. J.P.Gandul (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, signarà aquest dilluns el reial decret de dissolució de les Corts amb la convocatòria d'eleccions generals per al 28 d'abril, que remetrà al rei perquè el confirme i que es farà efectiu aquest dimarts.

Sánchez va anunciar l'avançament electoral el passat 15 de febrer, després d'un Consell de Ministres extraordinari en el qual va explicar que prenia aquesta decisió després de no haver comptat amb els suports per a tirar avant els pressupostos.

La publicació del decret és important perquè, a més de la data dels comicis, s’hi farà constar el període dels quinze dies de campanya, d'acord amb el que s'estableix en la normativa electoral -serà del 12 al 26 d'abril-, així com el dia i l’hora de les sessions constitutives del Congrés i el Senat.

En aquest últim cas el president disposa de certa flexibilitat ja que l'article 68.6 de la Constitució estableix que les Corts hauran de constituir-se "dins" dels 25 dies següents a la data de les eleccions.

Si Sánchez esgotara aquest termini al màxim, el nou Parlament es constituiria el 23 de maig, tres dies abans de les eleccions locals, autonòmiques i europees del 26 de maig, i just al final de la campanya electoral per a aquests comicis, la segona que viuran els ciutadans en menys de dos mesos. 

També et pot interessar

stats