Sánchez s'hi reafirma: "Moció de censura, estabilitat i eleccions"

El líder del PSOE assegura que el temps polític de Rajoy "ja ha acabat" i ofereix un gran acord de regeneració democràtica.

Pedro Sánchez, en el Comité Federal del PSOE d'aquest dilluns
Pedro Sánchez, en el Comité Federal del PSOE d'aquest dilluns / Chema Moya (Efe)

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dilluns que, en cas de prosperar la moció de censura, abans de convocar eleccions cal garantir abans una certa estabilitat al país. "Moció de censura, estabilitat i eleccions", és el full de ruta que ha marcat en la intervenció davant del Comité Federal del partit, reunit a Ferraz.

El suposat finançament irregular del PP i el suposat enriquiment il·lícit de càrrecs d'aquest partit s'han convertit en "certeses" després de la sentència del cas Gürtel, primera de tot un seguit de casos de corrupció que afecten el PP i que ara investiga la justícia, segons ha subratllat Sánchez.

Però mentre s'esclareixen aquests casos, la democràcia espanyola no pot seguir "encadenada" a la corrupció del PP. Per això el PSOE ha presentat aquesta moció de censura, com ha justificat Sánchez, que ha estés la mà a aquells que donen suport a la moció per a aconseguir un "gran acord de regeneració democràtica".

Una societat amb desafiaments com els que té la societat espanyola, on el 15 per cent de les famílies no arriben a final de mes, necessita unes "institucions fortes i un govern net", i no un executiu "més pendent de defensar-se davant dels tribunals".

I un sistema polític com l'espanyol requereix que un partit tan important com el PP passe "a l'oposició" perquè puga "regenerar-se, extirpar el mal de la corrupció" i des de llavors "representar el votant conservador".

Davant de 260 membres del Comité Federal ­-el 81 per cent del total d'aquest òrgan decisori del partit, el màxim entre congressos- Sánchez ha assegurat que els seus plans no passaven per presentar una moció de censura, però s'ha vist obligat davant d'una situació d'emergència institucional" creada per la negativa de Rajoy a assumir cap responsabilitat política després de la sentència de la Gürtel.

Segons ha assegurat, "si l'han presentada és, clar i ras, perquè Rajoy no ha assumit la responsabilitat de dimitir", fet que no ha deixat al PSOE més opció que la d'acudir a aquest recurs constitucional. 

En joc, el crèdit de la política

Amb la seua actitud, Rajoy ha demostrat el "poc nivell d'autoexigència quan es tracta de casos de corrupció que concerneixen el seu partit". Però "es va acabar" el fet de "no fer res", ha advertit Sánchez, que ha recalcat que amb aquesta moció també està en joc recuperar el "crèdit" de la política.

La moció de censura que presenten els socialistes és "constructiva", per a donar pas a "un govern del PSOE" que "garantirà l'orde constitucional i la convivència" i que té "un full de ruta clar: moció, estabilitat i convocatòria electoral".

Per a traure-la avant, ha apel·lat als 350 diputats del Congrés, sense excepció, als quals ha emplaçat a fer-se una pregunta "molt simple", si després de la sentència de la Gürtel, "Rajoy pot continuar sent president del Govern, sí o no".

Les reaccions no s'han fet esperar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defés hui la moció presentada pel PSOE contra Mariano Rajoy, assegurant que era l'únic "instrument" que tenia davant d'una situació d'"emergència", encara que ha recalcat que la moció inicia un recorregut que du a unes eleccions "més prompte que tard".

Per la seua banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha acusat hui el PP d'actuar amb una "baixesa increïble" per atribuir a Pedro Sánchez "no sé quins manejos" amb els secessionistes catalans perquè donaren suport a la seua moció de censura, després que el secretari general del PSOE "no va dubtar un segon de posar-se al costat de Rajoy" per a afrontar aquesta crisi d'estat".

També et pot interessar

stats