Sánchez reformarà la llei perquè l'impost de les hipoteques el pague la banca

El govern espanyol aprovarà un decret-llei per modificar el tribut sobre actes jurídics documentats.

Pedro Sánchez durant la seua compareixença
Pedro Sánchez durant la seua compareixença / Ballesteros (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que modificarà la llei que regula l'impost sobre els actes jurídics documentats (AJD), l'anomenat 'impost de les hipoteques', perquè siguen els bancs i no els clients els que el paguen a partir d'ara.

Sánchez ha fet aquest anunci en roda de premsa després de la sentència del Tribunal Suprem que dictamina que siguen els clients els que han de pagar aquest impost. 

Davant dels mitjans, el cap de l'executiu espanyol ha dit que respecta la independència del poder judicial, però  que, com a poder executiu, no pot més que "lamentar" la decisió del Suprem, una decisió que no és positiva ni per a per a les entitats ni per als ciutadans.

El govern espanyol aprovarà la modificació per decret-llei i hauran de ser la resta de grups parlamentaris els que ho ratifiquen posteriorment al Congrés. En aquest sentit, Sánchez ha explicat que el seu executiu treballa per a garantir "un escenari previsible i estable" en interès de tots els operadors implicats. La modificació legal afectarà l'article 29 d'aquesta llei perquè quede clar "de manera definitiva" que han de ser els bancs qui han de pagar aquest impost. 

Pedro Sánchez també ha anunciat que el consell de ministres aprovarà la creació d'una autoritat independent que "reforçarà la protecció davant potencials abusos i millorarà la capacitat de resoldre conflictes".

Sense retroactivitat

A preguntes dels mitjans, Pedro Sánchez ha dit que les regles fiscals no obeixen al principi de retroactivitat i que això queda clar en la jurisprudència. "Aprovem un decret llei en resposta a diverses sentències del Suprem", ha dit.

El cap de govern també ha demanat autocrítica al Suprem i ha recordat que ha tingut pendent tant el sector financer com la ciutadania en les darreres setmanes. Amb tot, ha descartat que això puga afectar a la credibilitat de la institució. 

També et pot interessar

stats