Sánchez i Puig es reuniran divendres a Castelló per a parlar de finançament

El Govern d'Espanya ha anunciat un increment del dèficit fins al 0,3% per a 2019 i una possible reestructuració del deute de les autonomies.

Pedro Sánchez després de la seua intervenció en el ple extraordinari per a informar del seu programa de govern
Pedro Sánchez després de la seua intervenció en el ple extraordinari per a informar del seu programa de govern / Kiko Huesca (Efe)

El president del Govern, Pedro Sánchez, mantindrà una reunió informal aquest divendres amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, a Castelló, per a parlar del sistema de finançament autonòmic i les necessitats de la Comunitat Valenciana.

Durant la seua compareixença en el Congrés per a explicar el programa de govern, Sánchez ha avançat que aquesta trobada tindrà lloc al marge de les que s'estan duent a terme a La Moncloa amb tots els presidents autonòmics, seguint l'orde d'antiguitat dels seus estatuts.

El president ha anunciat la cita en reposta a les crítiques del portaveu de Compromís, Joan Baldoví, per no prioritzar la Comunitat Valenciana. Baldoví ha criticat que el govern no es dispose a abordar la reforma del finançament i limite la millora als dos punts de dèficit autonòmic que Sánchez ha confirmat en el ple. Per la seua banda, el cap de l'executiu ha dit que no descarta que el sistema de finançament autonòmic es puga renovar a mig termini, però que mentrestant cal abordar les urgències financeres de les comunitats.

La reunió entre Sánchez i Puig tindrà lloc l'endemà del Consell de Política Fiscal i Financera per a debatre la nova senda de dèficit públic, que puja fins al 0,3% del PIB, la meta per a les comunitats autònomes en 2019, dues dècimes més que representaran 2.400 milions d'euros addicionals. A més, en la reunió s'abordaran també possibles mesures per al reestructurament del deute de les comunitats autonòmes. 

Així mateix, la visita de Sánchez a Castelló coincideix amb la celebració de la 24 edició del Festival de Benicàssim. El president ha assistit a edicions anteriors de l'aclamat festival i enguany podria assistir-hi també però, segons fonts de La Moncloa, la seua presència no està confirmada.

També et pot interessar

stats