Sánchez promet promoure mesures que eviten el bloqueig polític en el futur

Partit Popular, Vox i Ciutadans han acusat acusat el líder socialista de mentir els espanyols.

Foto de portada: Pedro Sánchez i Pablo Iglesias se saluden en un moment de la sessió d'investidura

El candidat a la investidura a la presidència del govern central, Pedro Sánchez, ha promés buscar mecanismes que impedisquen en el futur nous bloquejos polítics com el viscut durant mesos a Espanya.

Segons ha assenyalat en la seua intervenció en el Congrés, és "inadmissible" que es repetisca una situació com aquesta en què hi ha hagut durant any i mig un govern que no ha estat en "plenitud de les seues facultats".

Així mateix, el líder socialista ha acusat la dreta "d'haver tensionat" en els últims dies "per a veure si per algun costat apareixia una nova oportunitat" que impedira la seua investidura. 

D’altra banda, Sánchez ha insistit que la pujada de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IPRF) a les rendes altes només afectarà un de cada 200 contribuents. A més, també ha recordat que, encara que es pujarà l'Impost Mínim de Societats a les grans corporacions, a les pimes se'ls reduirà.

Casado acusa Sánchez de mentir els espanyols

El líder del PP, Pablo Casado, ha recuperat el to apocalíptic del primer debat d'investidura per a alertar del perill per a Espanya que, al seu juí, suposa la coalició amb Unides Podem i el suport de forces independentistes. Els visques al rei han acompanyat el començament de la intervenció de Casado, que ha reivindicat la figura de Felip VI com a garant de la unitat de l'Estat, i ha defés les víctimes d'ETA "dels ultratges" que assegura que s'han vessat en la cambra. 

El líder del PP ha acusat Sánchez de mentir els espanyols per a no perdre les eleccions i d'haver posat al comandament d'Espanya "aquells que volen destruir-la". "Va forçar la repetició electoral amb el compromís de no dependre dels independentistes, la ultraesquerra i els de Batasuna, i hui ens els porta ací com a socis sense cap explicació" ha dit Casado. A més, ha rematat la crítiques al presumpte electoralisme del líder socialista amb un: "Sánchez, la seua única patria és vosté mateix", molt celebrat per la bancada conservadora.

Vox acusa Sánchez de copresidir un govern "il·legítim"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha començat el seu discurs condemnant l'assassinat d'un home a la dona i la filla i ha destacat que, amb una llei de violència intrafamiliar, "no hi hauria mai més víctimes de segona i tots estarien igualment emparats i els agressors castigats amb presó perpètua". Així, ha lamentat que en el debat no s'hagen denunciat "les violacions en grup comeses en la seua majoria per estrangers". "La realitat desbarata les seues lleis ideològiques i aquesta és una de les raons del no a la investidura", ha assenyalat el president de Vox.

Abascal ha denunciat que "el rebel Torra encara no ha sigut detingut ni substituït" perquè Sánchez vol copresidir un "govern il·legítim que ha utilitzat les Institucions per a la investidura", basat en el "frau" i la "mentida" als espanyols. Un govern, ha afegit, "copresidit al costat dels "comunistes" d'Unides Podem amb "connexions amb dictadures i teocràcies", agenollat i que compta amb el beneplàcit d''ETA que només acabarà amb el seu emblanquiment i el referèndum".

Iglesias demana fermesa a Sánchez

El líder d'Unides Podem i soci de govern de Sánchez, Pablo Iglesias, li ha demanat  el "millor to" i la "major fermesa democràtica" per a fer front a les amenaces "dels intolerants". "No ens atacaran pel que fem, ens atacaran pel que som", ha dit.

En la seua intevenció Iglesias ha agraït la presència al Congrés d'Aina Vidal, diputada per En Comú Podem, que es va absentar en la primera votació, i després va comunicar que patia càncer. 

ERC reafirma la voluntat de diàleg

Montse Bassa, d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha reservat gran part de la seua intervenció a la seua germana Dolors Bassa i la resta de polítics catalans empresonats durant el juí del 'procés'. “No sé si són conscients del dolor i la ràbia que han generat en les nostres famílies, i en moltes altres persones que seguirem mobilitzant-nos”, ha manifestat. “Fa anys que construeixen un relat fals de violència a Catalunya”, ha afegit a més d’exigir el dret a l’autodeterminació mentre la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, demanava silenci davant un crit en la bancada de “colpista”. 

Bassa ha afirmat que, malgrat tot, creu en el diàleg i que desitgen “una república catalana independent des de la cordialitat amb Espanya”.

Arrimadas: "Sánchez va a iniciar la legislatura amb una gran mentida i temeritat" 

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas ha acusat Sánchez d'iniciar la legislatura amb una "gran mentida i temeritat i haver cremat tots els ponts amb el constitucionalisme per a aliar-se amb nacionalistes i populistes". Així ha animat els socialistes a botar-se la disciplina de vot "per una vegada per la igualtat dels espanyols" i no com Batet "per a votar sí al referèndum de secessió".

Arrimadas ha recordat a Sánchez que els espanyols no el van votar per a fer el que, segons ella, farà  hui. "El van votar quan prometia que anava a portar detingut Puigdemont, no pressionar l'advocacia per a defendre Junqueras; quan li sentien dir que no volia un govern amb Podem perquè volia dormir a la nit o quan deia que tipificaria el delicte de referèndum il·legal, no regalar a Esquerra Republicana una consulta només a Catalunya quan li diuen en la seua cara que no els preocupa la governabilitat d'Espanya".

Baldoví critica l'actitud de la bancada conservadora

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha recordat Sánchez el suport condicionat al compliment dels acords amb la formació valencianista, com la reforma del model de finançament autonómic, de la qual espera senyals en el pròxim pressupost estatal.

Baldoví ha criticat durament l'actitud de la bancada conservadora. "Vostés no necessiten til·la; necessiten educació" ha explicat el líder valencianista. "Aprenguen a perdre" ha retret a la zona dreta de l'hemicicle, "i a guanyar", ha manifestat, canviant la vista cap a l'esquerra.

També et pot interessar

stats