Sánchez presumeix de ser el vincle amb els populars de la UE

Una cimera informal inicia les negociacions per a renovar els alts càrrecs de les institucions comunitàries.

Sánchez durant la cimera celebrada aquest dimarts a Brussel·les

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presumeix d'influència en la negociació del repartiment institucional de la Unió Europea. Socialistes i liberals volen posar fi al monopoli del Partit Popular Europeu per a presidir la Comissió, i davant aquest escenari Sánchez ha tancat files amb el president francés, Emmanuel Macron, i s'ha erigit com a mediador en les negociacions. 

Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea han iniciat aquest dimarts el debat sobre la renovació dels alts càrrecs de les institucions comunitàries, tot i que sense concretar encara noms. Es tracta de la primera trobada després de les eleccions europees, que el diumenge passat van dibuixar una Eurocambra fragmentada en la qual populars i socialdemòcrates no han revalidat la seua majoria i necessitaran recórrer als liberals per al repartiment de càrrecs. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha precisat en roda de premsa que cap candidat està exclòs en la carrera per la presidència de la Comissió.

Sánchez ja ha avançat que els governs socialistes donaran suport al candidat socialdemòcrata, Frans Timmermans, i que buscaran un consens ampli amb altres grups del Parlament Europeu, com els liberals i els verds. El president espanyol ha traslladat la necessitat d'una representació paritària i l'aposta per la creació de llocs de treball. Per la seua banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat obertament partidària de nomenar president de la Comissió Europea el candidat del Partit Popular Europeu, Manfred Weber.

Aquesta cimera europea informal és només l'inici del procés per a designar els quatre principals líders polítics: la presidència de la Comissió, la del Consell Europeu, la del Parlament i l'alt representant per als Afers Estrangers. El 20 de juny és la data que els socis europeus s'han posat com a límit per a culminar el procés.

També et pot interessar

stats