Sánchez pressiona els partits independentistes amb un possible avançament electoral al 14 d’abril

El PSOE es desmarca de la data però admet que un fracàs en la votació dels pressupostos retallarà la legislatura.

VÍDEO | Sánchez pressiona els partits independentistes amb un possible avançament electoral al 14 d’abril

El president del govern, Pedro Sánchez, amaga d’avançar al 14 d'abril la convocatòria de les eleccions generals, segons han filtrat a Efe fonts de l'executiu. Alguns experts i una part dels grups de l'oposició interpreten la maniobra com una mesura de pressió a les formacions independentistes de Catalunya en la vespra de la votació dels pressupostos generals. La vicesecretària de comunicació del PP, Marta González, qualifica l’anunci com d'"ultimàtum a la desesperada". La data suposa situar les generals a penes un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics del 26 de maig.

La número dos del PSOE, la vicesecretària d'Organització, Adriana Lastra, ha eixit al pas del rebombori que ha generat la notícia i ha negat, en roda de premsa, que "cap membre de la direcció del partit estiga parlant del 14 d'abril". L'executiu socialista "no dona mai una batalla per perduda", ha explicat Lastra. No obstant això, ha reconegut que "la legislatura es retallarà" en cas que el projecte de pressupostos no supere la votació de dimecres al Congrés. 

En aquest sentit, fonts de La Moncloa han condicionat la decisió sobre la data de les generals al desenllaç sobre la votació dels comptes públics, contra els quals han presentat esmenes a la totalitat ERC i el PDeCAT.

Sánchez dona per perduda la votació en Twitter

A hores d'ara, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sembla donar per perduda la votació dels pressupostos. En un missatge en Twitter, el cap de l'executiu ha avançat que “l’independentisme votarà en contra d’uns pressupostos socials bons per a Catalunya”, de la mateixa manera que “les dretes” ho faran contra uns comptes públics “bons per a Espanya”. "No deu ser que viuen millor en la confrontació que en les solucions?", s’ha lamentat Sánchez.

I a continuació, en el mateix fil de Twitter, considera que la majoria dels catalans no vol la independència, sinó l’autogovern dins de les possibilitats que ofereix la Constitució Espanyola.

Poc abans, la vicepresidenta del govern Carmen Calvo, descartava en Ràdio Nacional d’Espanya que es puga iniciar un diàleg en què l’autodeterminació siga un dels punts de l’agenda, una de les condicions que el president de Catalunya, Quim Torra, ha establit per a mantindre oberta la negociació. “Si aquest és el punt de partida per a parlar, és impossible”, ha resolt Calvo.

Torra condiciona els pressupostos a parlar de l'autodeterminació

En una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dilluns, Torra s’ha manifestat obert encara a rebre ofertes del govern central abans de la votació a les esmenes a la totalitat dels pressupostos dimecres que ve, però a canvi de tres requisits: que l’executiu vulga parlar sobre el dret d’autodeterminació, que admeta i concrete la figura del relator internacional, i que cesse la “repressió” a Catalunya, en què emmarca la detenció de dos alcaldes de la CUP durant una protesta en què presumptament es va bloquejar l’AVE a Girona.

Podem reclama a Sánchez valentia per a abordar l'autodeterminació

Malgrat el creuament de missatges entre els governs espanyol i català, Podem encara veu marge per a negociar els pressupostos i reclama a les parts un últim esforç. Noelia Vera, la coportaveu de la formació morada, ha reclamat a Pedro Sánchez "més valentia" per a iniciar una taula de diàleg sense "línies roges" i que estiga disposada a parlar de tot, inclosa l'autodeterminació. Insisteix també Podem en la via de la controvertida figura d'un relator, per a "donar fe" i fer avançar les converses. Vera també ha apel·lat a la responsabilitat dels partits independentistes perquè no usen la qüestió territorial com a "moneda de canvi" en les converses. 

El secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, assegura que el partit continua treballant per a traure avant els pressupostos però entén que si es perd la votació, Pedro Sánchez haurà de convocar eleccions. 

També et pot interessar

stats