Sánchez: “El nombre real d'infectats a Espanya supera els 3 milions”

El president del govern, que no ha anunciat l'estat d'alarma, ha apel·lat a la “disciplina social” perquè la situació és “molt greu”.

Pedro Sánchez en la compareixença de premsa
Pedro Sánchez en la compareixença de premsa / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha destacat en una declaració institucional a la Moncloa que s'ha duplicat la xifra de casos notificats en 24 hores respecte al pitjor dia de la primera onada. La situació, segons Sánchez, “és greu i entre tots hem d'actuar units enfront del virus per a protegir la salut”. L'objectiu és “contindre la pandèmia i doblegar la corba com vam fer amb la primera onada”.

Per a aconseguir aquest objectiu, segons el líder de l'executiu, cal reduir la mobilitat i els contactes entre persones, “no hi ha més alternativa per a evitar que es propaguen els contagis”. Així, ha recordat que els principals focus de transmissió estan en les reunions socials, en àmbits familiars, en el treball i en l'oci nocturn. “El nostre objectiu és reduir els contagis, perquè reduint-los estarem salvant les vides de persones i amb això salvant ocupacions i empreses. Hem d'intensificar l'acció per a doblegar la corba”, ha ressaltat Sánchez.

En una setmana en què Espanya ha superat oficialment la xifra del milió de contagis, Sánchez ha anunciat que els estudis de seroprevalença apunten un nombre molt major de persones que ja han patit el virus: “El nombre real d'infectats a Espanya supera els 3 milions”. La gran diferència respecte a la primera onada, segons ha apuntat, és que ara es detecten la majoria dels casos, el 70%, mentre que a la primavera a penes es diagnosticava el 10% dels contagis. "Llavors el contagi era 10 vegades superior al que es detectava i el virus es propagava fora de control", ha indicat Sánchez.

Sánchez ha advertit que l'hivern i la major incidència de malalties respiratòries en aquesta època són "un escenari propici" perquè augmenten els contagis i es tense encara més el sistema sanitari. No obstant això, el president ha afegit que ara el país disposa d'una sèrie d'avantatges respecte a març. El primer és que ara es fan més proves, s'ha passat de 30.000 PCR diàries a 100.000, arribant la primera setmana d'octubre a 800.000. "Això ens permet identificar i previndre nous contagis". El segon avantatge, ha dit, és que els treballadors estan protegits amb equips "que van escassejar" en la primera onada i, finalment, la societat està més conscienciada per les mesures de protecció.

"Volem evitar arribar a un confinament general"

El president del govern ha afegit que aquests avantatges permeten escalonar les mesures i focalitzar-les per a actuar amb major contundència on el problema és major. "La situació no és comparable al 14 de març i volem evitar el punt d'arribar a un confinament general. Devem recordar com frenar el virus i actuar en conseqüència". En aquest sentit, el cap de l'executiu ha reconegut l'esforç fet pels governs autonòmics les últimes setmanes amb mesures complementàries per a contindre el virus, com a limitacions d'aforaments i reunions, reduccions d'horaris en sectors i tancaments perimetrals.

El líder de l'executiu, que no ha anunciat l'aplicació de l'estat d'alarma, ha valorat els acords aconseguits aquest dijous en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on ha explicat que s'han fixat quatre nivells d'alerta i les actuacions que han de dur a terme les diferents comunitats segons el nivell de risc que hi haja. "Quan un territori aconseguisca el nivell d'alerta 4, és a dir, l'alerta extrema, hauran d'adoptar-se mesures excepcionals que podran requerir també l'activació d'un instrument constitucional que és l'estat d'alarma" de forma "consensuada" als territoris, ha assenyalat el president.

Finalment, ha dit que cap govern local, autonòmic o nacional té interés a imposar més limitacions que les imprescindibles, però es necessita la "màxima col·laboració, consciència i disciplina ciutadana". Espanya té una incidència acumulada de 348 casos per cada 100.000 habitants i "hem d'aconseguir una incidència acumulada per davall dels 25".

També et pot interessar

stats