Sánchez negocia el suport de Ciutadans a una quarta pròrroga de l’estat d’alarma, encara enlaire

L’extensió de la mesura dependria del partit taronja i del PNB, en cas que el PP es mantinga en la negativa.

Imatge d'una reunió entre Pedro Sánchez i Inés Arrimadas durant les negociacions per a la investidura
Imatge d'una reunió entre Pedro Sánchez i Inés Arrimadas durant les negociacions per a la investidura / À Punt NTC.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha contactat telefònicament aquest dilluns amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, per a reclamar el suport dels seus deu diputats al Congrés per a tirar endavant la nova pròrroga de l'estat d'alarma. Tots dos han posat en marxa una negociació per a estudiar un pla que possibilite el vot favorable en la votació de dimecres.

La quarta pròrroga de l'estat d'alarma que es vota aquest dimecres al Congrés obtindria els 155 vots del PSOE i d'Unides Podem, a més del Partit Regionalista Càntabre, Terol Existeix, Més País i Compromís, amb els quals arribaria a 160.

Si es donara aquest escenari, no tindria problemes per a superar la votació, sempre que el PP optara almenys per l'abstenció. Casado hui ha reiterat que el seu partit votarà no. El líder del Partit Popular ha assegurat que des d'aquesta setmana “no té sentit” prorrogar l'estat d'alarma, ja que, al seu parer, la desescalada “ja no necessita” aquest instrument “excepcional” que limita drets i llibertats.

Sánchez avisa que es pot provocar un caos

Davant de la negativa del PP, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha telefonat aquest dilluns de matí al líder popular, Pablo Casado, per a demanar-li suport per tal de prorrogar l’estat d’alarma. Li ha advertit que la decisió de no votar a favor pot dur Espanya a “un caos sanitari i econòmic”.

Esquerra votarà 'no'

L'Executiva Nacional d'Esquerra Republicana ha decidit que el grup parlamentari votarà en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés aquesta setmana.

La formació independentista ja s’havia abstingut en les darreres pròrrogues que ha aprovat fins ara el Congrés. Però en l'últim debat, el seu portaveu a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ja va advertir que cada vegada estaven més a prop de votar en contra d’una quarta pròrroga.

Per als republicans, ha quedat demostrat que "l'estat d'alarma no és el mecanisme adequat" per a gestionar la crisi del coronavirus i la "centralització" en què s'ha traduït l’aplicació "ha sigut un error".

“Demanem una rectificació en la retirada de competències i espais de sobirania. No ho han fet. No han escoltat. No podem continuar donant els nostres vots per a facilitar aquest estat d'alarma”, han manifestat en un comunicat. També hi votaran en contra la CUP, JxCat i Vox.

Coalició Canària canvia de posició i s'hi abstindrà

La diputada de Coalició Canària (CC), Ana Oramas, ha anunciat que tampoc no donarà suport a la pròrroga i es decantarà per l'abstenció "per responsabilitat". Així ho ha decidit el Comité Permanent Nacional de CC en la reunió d'aquest dilluns. Els nacionalistes canaris, que fins ara han donan suport a l'ampliació de l'estat d'alarma, justifiquen el canvi de posició en el fet que no poden continuar donant suport a les mesures "unilaterals" d'un govern que "no és capaç de dialogar ni consensuar" res amb l'oposició.

En aquesta posició també es mantindrà Bildu, que es tornarà a abstindre "per responsabilitat i coherència", malgrat que durant el debat que tindrà lloc dimecres incidirà en les crítiques al "comandament únic" i la recentralització que, denuncien, ha fet l’executiu espanyol amb la seua visió "centralitzadora" de la crisi sanitària.

També et pot interessar