Sánchez i Macron proposen crear centres tancats per als immigrants

El president del Govern d'Espanya ha estrenat l'agenda internacional amb una reunió a París amb el seu homòleg francés.

Pedro Sánchez amb el president Macron en arribar a l'Elisi
Pedro Sánchez amb el president Macron en arribar a l'Elisi / Ian Langsdon (Epa / Efe)

El cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president francés, Emmanuel Macron, es reuniran el 26 de juliol a Madrid per a continuar analitzant diverses qüestions de caràcter europeu que ja han començat a tractar aquest dissabte en un dinar de treball a París. La visita de Macron serà el primer viatge del president francés a Espanya des que va accedir al càrrec.

Els dos mandataris s'han entrevistat a la capital francesa per a intercanviar punts de vista sobre diversos assumptes que es debatran en el Consell Europeu de la setmana que ve, entre els quals destaca la crisi migratòria. Després de la reunió, Sánchez i Macron han plantejat la creació de centres tancants de desembarcament per als migrants. Segons la proposta, desembarcarien en el port segur més proper i, ja en terra europea, serien atesos en "centres tancats d'acord amb Nacions Unides, i finançats per fons europeus", tal com ha explicat el president francés.

En aquests espais s'estudiaria la situació de cadascuna de les persones arribades. Aquelles amb dret a asil serien repartides entre els països comunitaris, mentre que la resta seria retornada al seu lloc d'origen. Macron també s'ha mostrat favorable a crear un mecanisme de sanció per a aquells membres de la Unió Europea que es neguen a rebre refugiats dins de les seues fronteres.

Per la seua banda, Pedro Sánchez ha explicat que ha transmés al dirigent francés la necessitat de col·laborar i actuar de forma solidària davant del fenomen de la migració a Europa.

La trobada amb Macron inaugura l'anunciada gira europea del president Pedro Sánchez per a tractar d'impulsar un acord que permeta posar en marxa a Europa una política comuna de migració i asil.

Els temes comunitaris han centrat la trobada dels dos presidents, com ara la reforma de la zona euro, la seguretat i la defensa, i la política industrial. També han abordat la cooperació judicial i policial entre els dos països i les interconnexions energètiques, entre altres qüestions.

Preparació del Consell Europeu

La visita de Pedro Sánchez a França trenca la regla no escrita segons la qual el primer viatge d'un nou cap de Govern d'Espanya el feia al Marroc. La reunió amb el president francés és la primera d'una sèrie de contactes de Pedro Sánchez amb altres líders europeus abans del Consell Europeu dels dies 28 i 29 de juny. En aquesta trobada els dirigents hauran de buscar un acord després de mesos d'enfrontaments per la gestió de les fronteres i la reforma del reglament d'asil.

Per això, per al dimarts 26 de juny el president de l'executiu espanyol té previst entrevistar-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el dia 2 de juliol mantindrà una altra reunió amb el seu homòleg portugués, Antonio Costa, a Lisboa. L'objectiu d'aquestes trobades és reforçar la col·laboració entre els tres països per a afrontar els reptes de la Unió Europea, com ara el de la immigració, en moments de crisi com la de l'Aquarius.

Però abans de reunir-se amb Merkel i Costa, Pedro Sánchez pararà demà, 24 de juny, a Brussel·les, on el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha convocat una cimera informal per a acostar posicions entre tots els dirigents abans del Consell Europeu de la setmana que ve.

També et pot interessar

stats