Sánchez inicia la ronda de negociacions dels pressupostos amb les forces polítiques

El PP manté la línia roja de no pactar amb Unides Podem mentre que des de Ciutadans asseguren que seran "constructius".

Pedro Sánchez, durant la trobada amb Pablo Casado
Pedro Sánchez, durant la trobada amb Pablo Casado / Fernando Villar (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia la ronda de negociacions dels pressupostos de 2021 amb les forces polítiques a les quals demana “posar fi a la lluita partidista” per a fer front a la crisi sanitària i política derivada de la pandèmia del coronavirus.

Sánchez ja ha avançat que la "base" de l'avantprojecte pressupostari serà l'acord de govern, però ha recordat que la majoria que conformen els dos partits (PSOE i Unides Podem) no és suficient i només arriben a 155 diputats quan se’n necessiten 176. Per això, ha dit, la necessitat d'obrir el diàleg amb totes les forces.

Unides Podem participa en les negociacions

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha deixat clar aquest dimarts que la formació morada estarà present en la negociació dels comptes perquè, segons ha explicat, són un projecte de l'executiu i no del seu departament.

Així, la tensió que s’havia originat entre les dues formacions de l’executiu espanyol per l'elaboració dels pressupostos s'ha atenuat amb el compromís que, primer, els dos socis discutiran un projecte de pressupostos conjunt i ja després buscaran els suports, sense vetos de la formació de Pablo Iglesias a Ciutadans.

Primera jornada amb Casado i Arrimadas

Sánchez es veu en primer lloc amb el líder dels populars, Pablo Casado, qui manté la “línia roja” de no negociar els comptes pactats amb Podem. Casado ha insistit aquest dimarts que el president del govern espanyol no pot demanar a l'oposició el suport que no li donen els seus propis socis en l'executiu, i ha subratllat que només si trenca amb la formació morada podran "parlar" de pressupostos. En una entrevista, ha advertit que "qui pense que al PP se’l pot pressionar està equivocat" perquè només respon als interessos dels espanyols i les espanyoles.

Per la vesprada el president de l’executiu espanyol es reuneix amb la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, qui ja ha confirmat la seua disposició a negociar els pressupostos i ha afegit que seran "constructius" però "molt exigents".

Sánchez ja ha deixat clara la seua intenció de negociar amb Ciutadans malgrat les reticències d'Iglesias i de Podem, que insisteix a apostar perquè es repetisca la majoria de la investidura, i de buscar el suport d'Esquerra. Tot i això, l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ja ha dit que ERC no donarà suport als comptes de l’Estat.

També et pot interessar

stats