Sánchez i Iglesias tanquen un preacord per a desbloquejar la investidura

Han signat en el Congrés una declaració per a negociar un govern de coalició que inclouria el líder del partit morat com a vicepresident.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'abracen després de signar el preacord aquest dimarts en el Congrés

El PSOE i Unides Podem han tancat un preacord per a un govern de coalició progressista per a la pròxima legislatura. Els líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, han escenificat el pacte amb la firma del document en una sala del Congrés en companyia dels seus equips respectius. 

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha explicat que l'acord donarà peu a un govern "rotundament progressista", i l'ha qualificat de projecte "il·lusionador, emocionant i esperançador per a la majoria del país". què "naix amb l'objectiu d'obrir-se a altres forces polítiques". 

"Espanya necessita un govern i el necessita ja", ha dit Sánchez abans d'apel·lar a la generositat de la resta de formacions, amb què ha anunciat una ronda de contactes per a propiciar la majoria parlamentària.

Abans Iglesias ha explicat que el futur govern de coalició "combinarà l'experiència del PSOE amb la valentia d'Unides Podem" i treballarà pel diàleg i la justícia social "com la millor vacuna contra l'extrema dreta". Precisament i, en una referència vetlada a l'ascens de Vox en els comicis de diumenge, ha dit que "allò que a l'abril era una oportunitat s'ha convertit en una necessitat".

Iglesias també ha agraït la "generositat" a Sánchez, ha promés lleialtat per part del seu partit i deixar enrere qualsevol retret per a iniciar "la tasca històrica que tenim per davant". 

Preacord en deu eixos programàtics

El preacord de govern signat pel PSOE i Unides Podem –el primer entre dos formacions diferents des de la Segona República– preveu deu eixos bàsics d'actuació, entre els quals hi ha una menció expressa a Catalunya. El document parla de la necessitat de "garantir la convivència" i de "normalitzar" la vida política fomentant el diàleg "sempre dins de la Constitució". 

Entre la resta d'accions destaca la voluntat combatre la precarietat i avançar en l'ocupació estable i digna; millorar els serveis públics d'educació, sanitat i dependència així com les prestacions del sistema públic de pensions; desenvolupar iniciatives contra l'emergència climàtica; mesures de suport a pimes i autònoms, per a l'impuls digital, i la reindustrializació; aprovar nous drets com la mort digna i avançar en la recuperació de la memòria històrica; iniciatives a favor de la cultura i el foment de l'esport; noves polítiques feministes i contra la violència masclista, amb una llei per a l'equiparació laborar i salarial; mesures per revertir el despoblament, i accions per a aconseguir més justícia social i l'equilibri pressupostari.

Iglesias, possible vicepresident

Les parts negociaven des de dilluns de la vesprada en secret, després de pactar reprendre les negociacions des del punt mort en què es quedaren al juliol i sense vetos. Aquesta fórmula obri la porta a la presència d’Iglesias en el govern, que alguns mitjans consideren feta, com a vicepresident, citant fonts de Podem. Des de la formació morada, però, s’ha explicat que primer es pactarà un acord programàtic i després es parlarà de les butaques. 

Un altre dels noms que ha sonat com a possible ministrable en un govern de coalició amb el PSOE és el diputat d’Unides Podem i exlíder d’Equo, Juantxo López de Uralde.

També et pot interessar

stats