Sánchez o Feijóo: comença el camí cap a la votació d'investidura

Aquest dilluns, Felip VI inicia la ronda de consultes per a proposar candidat a la investidura de la 15a Legislatura

El rei Felip VI i la nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol
El rei Felip VI i la nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol / Casa del Rei

Una vegada s’ha complit el tràmit de rebre la nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, el rei Felip VI obri aquest dilluns la ronda de consultes amb els grups polítics amb representació parlamentària. Segons ha informat la Casa del Rei, la ronda començarà a les 10:30 hores amb UPN, CC, el PNB i Sumar, i continuarà dimarts amb Vox, el PSOE i el PP. Almenys tres dels hipotètics socis de Sánchez no acudiran a la cita i, per tant, no informaran directament Felip VI de les seues intencions: ERC, Junts i Bildu. Aquestes formacions no reconeixen autoritat política al cap de l'Estat.

La reunió enceta així el procés d’una investidura del candidat a la presidència del govern d’Espanya del PP, Alberto Núñez Feijóo; del PSOE, Pedro Sánchez, o de cap dels dos. Aquest últim escenari implicaria una repetició electoral dos mesos després de la primera votació frustrada. 

L'article 99 de la Constitució estableix que, "després de cada renovació del Congrés dels Diputats, el rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del Govern".

La carta magna no determina, però, que haja de ser el candidat o candidata més votat en les eleccions. El text només especifica que serà investit president o presidenta qui aconseguisca la confiança del Congrés, siga en una primera votació amb majoria absoluta o en una segona amb més vots a favor que en contra.

Tot i que la cambra baixa de les Corts Generals és l’encarregada d’elegir qui presidirà el govern estatal, és el monarca qui decideix quina candidatura se sotmetrà al debat d'investidura. Fins ara, la decisió era senzilla: només hi havia un únic candidat damunt de la taula, el que més sufragis havia sumat en els comicis.

Només una vegada, al gener del 2016, el guanyador de les eleccions va comunicar al cap de l'Estat que renunciava a ser candidat per considerar que no tenia vots suficients: Mariano Rajoy. Això va obligar Felip VI a organitzar una segona ronda de consultes i acabar donant l'oportunitat a qui va quedar segon, Pedro Sánchez, que tampoc no va aconseguir ser investit.

En aquesta ocasió, tant el candidat més votat dels comicis, Alberto Núñez Feijóo, com el que assegura tindre possibilitats de superar la votació d'investidura, Pedro Sánchez, s'han mostrat disposats públicament a assumir l'encàrrec de sotmetre's al debat d'investidura.

També et pot interessar

stats