Sánchez i Feijóo acorden negociar la renovació del CGPJ amb supervisió de la UE

Els populars afirmen que el president de l'executiu s'ha mostrat "disposat a acceptar aquest model"

Reunió de Pedro Sánchez i Alberto Núñéz Feijóo
Reunió de Pedro Sánchez i Alberto Núñéz Feijóo / Alberto Ortega (EUROPA PRESS)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de desembre 2023 - 13:04 Actualitzat: 22 de desembre 2023 - 16:37

La reunió de hui entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, pareix haver sigut un primer pas per a avançar en el desbloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Durant la trobada, Feijóo ha oferit al cap de l'executiu un pacte perquè la Comissió Europea "supervise" les negociacions per a renovar l'òrgan de govern dels jutges.

Segons informen fonts populars, Sánchez s'ha mostrat "disposat a acceptar aquest model" de negociació que, segons el PP, garantiria "que es compleixen totes les condicions exigides per la UE" i que "l'acord estiga supervisat per la Comissió". Des de Génova també asseguren que tant el PP com el PSOE ja estan mantenint converses regulars amb els comissaris responsables per tal d'abordar la possible negociació.

En acabar la reunió, la portaveu del Govern i ministra d'Educació, Pilar Alegría, ha confirmat que la Comissió Europea mediarà i verificarà tots els acords als quals arriben amb el PP per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la seua llei orgànica i ha valorat que siga "un magnífic punt de partida". En roda de premsa al Palau de la Moncloa, Alegria ha oferit detalls de la trobada que el president del Govern ha mantingut amb el líder del PP al Congrés i ha dit que la reforma del poder judicial és "urgent per a tractar de desbloquejar d'una vegada per sempre" el CGPJ, al mateix temps que ha incidit en el fet que "tot el que siga restablir la normalitat institucional i complir amb la Constitució serà benvingut".

Abans de les eleccions europees del 9 de juny

A més, Feijóo entén que la reforma del poder judicial supervisada per la Comissió Europea que ha acordat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ha de ser "ràpida" perquè el mandat de l'executiu comunitari s'extingeix amb les eleccions del 9 de juny.

Un termini que el líder del PP ha posat sobre la taula en una roda de premsa en el Congrés després de reunir-se amb Sánchez a la cambra i on ha contat també que el PP ha fet un sondeig "discret" amb la Comissió Europea, la qual ha respost "que estaria disposada a supervisar la negociació i l'acord" que aconseguisquen.

"La trobada ha respost a les expectatives: es podia esperar molt poc i hem aconseguit poc", ha dit Feijóo a manera de balanç en una roda de premsa al Congrés després de la reunió amb Sánchez, que ha durat prop de dues hores. Durant la roda de premsa, el líder popular ha defensat que el paper de la Comissió Europea és important per la "desconfiança total" del PP cap al PSOE en haver-li mentit en negociacions prèvies, però ha rebutjat usar el terme 'mediador', en al·lusió a la figura present en les trobades entre els socialistes i Junts. 

Crítiques de Vox

Les reaccions no s'han fet esperar. Vox ha criticat la possibilitat que la Comissió Europea supervise les negociacions per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en assenyalar que no es poden "lliurar les qüestions nacionals a organismes supranacionals".

També et pot interessar

stats