Sánchez: "Espanya ha de recuperar el temps perdut i tindre un govern que funcione"

El president defensa el nomenament de Delgado perquè té un currículum "impecable" i avança que es reunirà "prompte" amb Torra.

Foto de portada: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts després del Consell de Ministres

"Espanya ha de recuperar el temps perdut i tindre un govern que funcione". Així ho ha destacat el president del govern, Pedro Sánchez, que ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa després de la primera reunió de la legislatura del Consell de Ministres per a explicar les mesures que ha adoptat el gabinet de coalició entre el PSOE i Unides Podem.

Així, ha confirmat que l'executiu central ha aprovat un decret llei per a revaloritzar les pensions amb una pujada del 0,9% per a 2020 que té efectes retroactius des de l'1 de gener. Per a una pensió mitjana de 1.000 euros l'actualització del 0,9% suposa 9 euros més al mes.

Sánchez ha afirmat que se senten "plenament legitimats per a exercir el poder". Així, ha defensat el polèmic nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat, que, en el seu parer, té un currículum "impecable", i ha criticat l'oposició perquè està en contra de tots els nomenaments d'aquest govern. "A Delgado li he demanat independència i que es complisca la legalitat democràtica", ha dit el president del govern espanyol, que ha aprofitat la compareixença per a demanar a l'oposició que desbloquege la renovació del Consell General del Poder Judicial.

Segons ha assenyalat Sánchez, el govern que encapçala ha de ser "proactiu i executiu", un govern "d'acció que faça política útil". "L'objectiu és anar per davant dels problemes", ha indicat. A més, ha ressaltat que no té cap reserva de l'acord aconseguit amb Unides Podem: "Tots els ministres ja són ministres del govern d'Espanya".

El cap de l'executiu ha explicat que en els pròxims 1.400 dies el país té cinc grans eixos d'actuació: que l'economia cresca de manera robusta i genere ocupació de qualitat, que Espanya supere els problemes territorials, reduir les desigualtats socials, respondre a l'emergència climàtica i aconseguir la plena igualtat d'homes i dones.

Una legislatura del "diàleg social, territorial i generacional"

Segons Sánchez, aquesta ha de ser una legislatura del "diàleg social, territorial i generacional", i ha avançat que rendiran compte cada cent dies per a explicar com va l'execució d'aquests reptes.

Respecte a les negociacions amb Catalunya, Sánchez ha avançat que es reunirà amb el president Quim Torra "com més prompte millor" perquè "continua sent el president de la Generalitat de Catalunya". Segons ha dit, l'objectiu del govern és resituar la crisi catalana "en el territori polític i no en la via judicial".

D'altra banda, ha apuntat que les reformes que vol promoure el govern d'Espanya necessitaran majories àmplies i ha avançat que treballaran per a aconseguir acords. "Els he demanat als ministres que siguen receptius a les propostes dels partits de la cambra i els agents de la societat", ha assenyalat.

Els Consells de Ministres, els dimarts

Les reunions ordinàries del Consell de Ministres passaran a tindre lloc els dimarts en lloc dels divendres. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat el canvi de dia per motius "d’organització" i amb la finalitat de "planificar" i anticipar-se als esdeveniments i "respondre als problemes amb urgència i eficàcia".

Aquesta decisió tindrà les seues conseqüències al Congrés i al Senat, ja que condicionarà la tasca de control parlamentari encomanada a l'oposició. Les últimes dècades, els dimarts al matí s'aprofitaven per a situar compareixences de ministres en comissió, ja fora al Congrés o al Senat, però a partir d'ara ja no serà possible, perquè els membres de l’executiu estaran citats a La Moncloa.

També et pot interessar

stats