Sánchez esgotarà la legislatura i convocarà eleccions al 2020

En la primera entrevista com a líder de l'executiu espanyol ha anunciat que reunirà amb el president de Catalunya "a principis de juliol".

Pedro Sánchez, amb els presentadors Ana Blanco i Sergio Martínen el Palau de La Moncloa  durant la primera entrevista que ha concedit a TVE com a president
Pedro Sánchez, amb els presentadors Ana Blanco i Sergio Martínen el Palau de La Moncloa durant la primera entrevista que ha concedit a TVE com a president / Juanjo Martín (Efe)

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, acaba d'assegurar que la seua intenció és "esgotar la legislatura" fins l'any 2020, any en el qual convocarà eleccions. Ho ha dit en la primera entrevista que concedeix des que va arribar a La Moncloa, a Televisió Espanyola.

Sánchez ha anunciat, a més, que espera reunir-se amb el president de la Generalitat de Cataluny, Quim Torra, "a principis de juliol", possiblement en el palau de La Moncloa. Ha confirmat que divendres assistirà, juntament amb el rei Felip VI, a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona, on espera coindicir amb el president català. De fet, ha recordat que la setmana passada va parlar ja amb tots els presidents autonòmics, amb els quals vol reunir-se en el palau presidencial durant les pròximes setmanes. Ha dit que començarà per les quatre comunitats històriques: País Basc, Catalunya, Galícia i Andalusia.

Sobre la reunió amb Torra, Sánchez ha confiat que no siga una trobada merament formal i de cortesia, sino que servisca també per a activar els mecanismes que estaven inactius des del 2011, per exemple la comissió bilateral entre el Govern central i la Generalitat de Catalunya. El president espanyol veu raonable apropar els presos sobiranistes a les presons més pròximes als seus llocs d'origen una vegada finalitze la fase d'instrucció del procés en el qual estan immersos. 

Una situació que ha diferenciat de la dels presos etarres, després que diverses veus en el País Basc hagen demanat també el seu apropament a presons d'Euskadi després de la dissolució de la banda terrorista. La diferència està en què en el cas dels presos etarres es tracta de sentències firmes.

"Una crida a la solidaritat"

El cap del Govern del país ha anunciat també que dissabte viatjarà a París per a reunir-se amb el president francés, Emmanuel Macron, en el que serà el seu primer viatge a l'estranger com cap de l'executiu espanyol. Esta trobada serà la primera d'una ronda de contactes amb diversos líders europeus per a parlar de solidaritat, d'humanitat i de polítiques migratòries.

Ho ha dit quan feia referència a l'arribada de l'Aquarius a València. Un acte, ha apuntat, per a evitar més tragèdies humanes. Ha confirmat que pretén retirar les concertines, les valles que lesionen els migrants quan les volen creuar. Sánchez ha explicat que " les fronteres no es protegeixen lesionant un ésser humà. S'han de garantir els drets humans. No obrim les fronteres, volem controlar els fluixos. Més que un efecte de crida, és una crida a la solidaritat".

Pedro Sánchez ha dit que en la Unió europea buscarà la unió bancària i acabar amb la bretxa salarial, mitjançant una llei que vol consensuar amb la major part de la cambra baixa.

Igualment ha dit que vol garantir la solvència del sistema públic de pensions. Però ha advertit que el govern anterior ha trencat el fons de reserva. Per a garantir la dignitat de les pensions, assegura, s'hauran de revisar les polítiques de bonificacions a les empreses, les cotitzacions a la seguretat social i s'hauran d'estudiar noves figures impositives. "En açò, el govern s'arromangarà", ha indicat.

Lliurar les restes de Franco a la seua família

Sánchez també ha anunciat la seua intenció de retirar el copagament farmacèutic. Ha avançat que en el terreny de la violència de gènere vol oferir més recursos econòmics als ajuntaments per a lluitar contra el "terrorisme masclista". I ho faran complint també el pacte d'estat que hi ha en este tema.

El president del govern espanyol ha afirmat que l'entrada d'Iñaki Urdangarin a la presó és un acte de normalitat, és la "certesa que la justícia és igual per a tots". I que la intenció del nou executiu és lliurar les restes de Franco a la seua família i convertir el Valle de los Caídos en un memorial per a recordar a les víctimes de la dictadura.

Abans d'acabar, ha explicat que ell no ha dit mai que el PP siga un partit corrupte: "Hi ha gent honrada. És un partit clau i central" i al nou o nova líder li oferirà la seua lleialtat.

També ha reconegut que "probablement" no hauria nomenat Màxim Huerta com a ministre de Cultura i Esport si haguera sabut que tenia una sanció per frau fiscal. Del ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha dit que "no hi ha cas", que espera que d'ací a unes setmanes es retire la figura d'investigat pel cas de robatoris d'aigua a Doñana.

També et pot interessar

stats