Sánchez esgotarà la legislatura encara que no aprove els pressupostos

El president de l’executiu espanyol assegura que preveu acabar els procediments per a exhumar Franco abans del gener de 2019.

Pedro Sánchez en roda de premsa. Oscar del Pozo (Europa Press)
Pedro Sánchez en roda de premsa. Oscar del Pozo (Europa Press)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres la determinació d’esgotar la legislatura fins al 2020, tot i que no s’aprove el seu projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2019. Sánchez ha manifestat que si no aconsegueix aprovar-los, intentarà desplegar algunes de les mesures mitjançant l’aprovació de reials decrets llei.

Així ho ha assegurat el cap de l’executiu en una roda de premsa al palau de La Moncloa, on ha anunciat que la llei perquè l’impost d’actes jurídics documentats (AJD), l’anomenat “impost de les hipoteques”, els pague la banca i no el client.

En vista a la negativa oficialitzada aquest dimecres pel president del govern de Catalunya, Quim Torra, a no donar suport als pressupostos de Sánchez, aquest li ha qüestionat què té a veure la pujada del salari mínim interprofessional o la recuperació de les ajudes a aturats majors de 52 anys amb la situació dels líders empresonats del procés.

Tot i això, el president del govern espanyol ha confirmat que, malgrat la negativa de Torra a donar suport al pressupostos, l’executiu espanyol farà al desembre un Consell de Ministres a Barcelona i abans d’aquesta trobada, Sánchez estaria disposat a entrevistar-se amb Torra, si aquest hi accedeix.

Procediment administratiu per a l’exhumació de Franco

En aquesta roda de premsa, Sánchez també s’ha pronunciat sobre l’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. D’aquesta manera, ha anunciat que preveu finalitzar la tramitació del procediment administratiu per a exhumar-lo entre desembre i gener de 2019 i ha deixat clar que “es produirà el 2019 i per fi, després de 41 anys, no hi haurà cap mausoleu que homenatge al dictador Franco”.

En aquest sentit, ha explicat que el Consell de Ministres d’aquest dijous aprovarà que el Ministeri de Justícia presente a l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial el projecte d’exhumació i també es dirigirà a la Comunitat de Madrid per a sol·licitar un informe de sanitat mortuòria.

També et pot interessar

stats