Sánchez dona per fet que haurà de prorrogar l’estat d’alarma més enllà del 26 d'abril

El president espanyol convoca els partits la setmana que ve per a buscar un gran pacte d'Estat.

Pedro Sánchez, durant la compareixença al Congrés
Pedro Sánchez, durant la compareixença al Congrés / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat tots els partits polítics la setmana que ve per a iniciar el diàleg per a buscar un gran pacte d'Estat per a la reconstrucció del país després del coronavirus, “Propose un gran acord per a la reconstrucció econòmica i social d'Espanya en què participen tots els agents”, ha asseverat.

Sánchez ha comparegut en el Congrés per a demanar a la resta de forces que donen suport a l'executiu per a prorrogar l'estat d'alarma quinze dies més, fins al 26 d'abril. Així, ha dit que el confinament està funcionant i que és essencial per a garantir la salut i protegir la ciutadania. "Ens enfrontem a la major amenaça per a la salut del planeta des de la grip de 1918", ha dit.

"Comparec perquè donen suport a la segona pròrroga, amb la seguretat que continua sent una mesura essencial per a protegir la salut dels ciutadans. L'estat d'alarma està funcionant i els resultats són encoratjadors, estem prop dels descensos. Quan es va decretar l'estat d'alarma la mitjana de contagis era del 22% i ara és del 4%", ha asseverat.

"És imprescindible consolidar el que hem aconseguit en aquest termini i això només és possible si mantenim les mesures i hem de fer aquest nou esforç", ha assegurat.

Fase de desescalament

El president ha explicat que Espanya ha assolit el pic, i ara està en la fase de descens, que també serà dura. "Ara vindrà el desescalament que tindrà dos objectius: el primer és continuar protegint la ciutadania no immunitzada contra el virus mentre arriba la vacuna, i el segon, canalitzar el retorn progressiu a la reconstrucció del pla econòmic i social.

Així, ha anunciat que el govern està preparant un pla amb experts perquè la fase de desescalament es faça amb eficàcia, amb mesures en matèria d'higiene, atenció sanitària i control i seguiment de la pandèmia. Aquest pla, segons ha dit, serà gradual i fixarà el retorn a la normalitat amb uns marcadors que estaran relacionats amb el control de contagis i la recuperació del sistema de salut. "Cada avanç amb l'epidèmia serà una avanç cap a la nova normalitat", ha assenyalat.

D'altra banda, Sánchez ha recordat que la setmana que ve conclou el permís retribuït i es produirà la reincorporació dels treballadors que hauran de reforçar hàbits de protecció i higiene.

Mesures econòmiques

Sánchez ha fet també un repàs de totes les mesures econòmiques preses per l'executiu que, segons ha destacat, han tingut un impacte de 128.000 milions d'euros, “la mobilització de recursos més gran de la nostra història democràtica”.

Per últim, ha avançat un consell de ministres extraordinari aquest divendres on es posarà en marxa una segona línia ICO de 20.000 milions d'euros més de la qual es podrien beneficiar 1,3 milions d'autònoms. A més, ha recordat que més de 588.000 autònoms ja han sol·licitat la prestació per reducció de l'activitat, i segons les previsions arribaran al milió.

“Europa ha d'actuar”

“La reconstrucció d'Europa és tan important com la unitat d'acció al nostre país. Necessitem ser exigents i mesures que donen suport a l'endeutament de molts estats perquè aquesta crisi no té culpables. Europa ha d'actuar ara contra la malaltia i després mobilitzant recursos per a fer efectius un ‘pla Marshall’. Ni l'austeritat ni les retallades són el camí”, ha apuntat. Per això, ha demanat a la resta de partits que traslladen aquest missatge als seus respectius grups europeus.

“Tots hem arribat tard, és evident que tot Europa ha arribat tard i Espanya no és una excepció”, ha lamentat. No obstant això, ha destacat que Espanya va ser el primer país que va prendre mesures de confinament a Occident, amb 120 víctimes, el que més quantitat de proves per habitant fa, el que més lluny ha anat en les mesures de confinament, i l'únic que comptabilitza tots els contagis. “Tot Europa va arribar tard, però Espanya va actuar abans”, ha conclòs.

Nova pròrroga de 15 dies

D’altra banda, Sánchez ha donat per fet que haurà de tornar al Congrés per a prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més perquè no s’haurà posat fi a la pandèmia. Ha insistit que està convençut que hi haurà una nova pròrroga, però “si no fóra així seria perquè les coses han millorat de manera substancial”.

El perill de la desinformació

El president també ha fet menció a un dels grans perills que està patint la ciutadania aquest dies, la desinformació. Hi ha 1,5 milions de perfils per a difondre notícies falses, que, al seu patrer, són un problema de salut pública i democràtica. També ha apel·lat a la resta de forces per a dir-los que no són temps de discussions estèrils i que cal concentrar-se a aplicar les mesures de l'estat d'alarma.

Sánchez ha començat la intervenció amb el record de totes les persones que han mort per la Covid-19, que ho han fet en soledat, i a les quals se'ls retrà homenatge en un funeral d'Estat, segons ha avançat. I ha acabat el discurs amb una pregunta: “Hi estan disposats? Jo ho estic, només els demane el que els puc oferir, unitat i lleialtat”.

També et pot interessar

stats