Sánchez diu que no es donen les condicions perquè Iglesias estiga en l'executiu

El president en funcions confirma que el líder de Podem és el principal entrebanc per a la investidura

Pedro Sánchez, durant l'entrevista d'aquest dijous Efe)
Pedro Sánchez, durant l'entrevista d'aquest dijous Efe)

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, entén que “no es donen les condicions” perquè el líder de Podem, Pablo Iglesias, siga membre de l’executiu. 

En una entrevista en la Sexta, Sánchez ha explicat que hi ha diverses raons per a sostindre aquest posicionament, entre les quals ha destacat les diferències entre les dues formacions sobre el conflicte de Catalunya. Segons ha explicat el líder socialista, el govern no es pot “permetre el luxe de tindre un vicepresident” que “per lleialtat” l’única cosa que faça davant una crisi en aquest assumpte siga “mirar cap a un altre costat o silenciar”.

Hores abans, la vicepresidenta en funcions i número 2 del PSOE, Carmen Calvo, ha identificat la presència del líder de Podem, Pablo Iglesias, en el Consell de Ministres com la línia roja en les negociacions per al govern espanyol. 

En una entrevista a TVE Calvo ha defés que els socialistes han fet concessions des del posicionament inicial, fins al punt d'acceptar la presència de membres "qualificats" de Podem en l'executiu, a proposta de la formació morada. Tanmateix s'ha mostrat en contra de la participació d'Iglesias en el govern. Al seu juí "no és raonable" que el líder d'un altre partit estiga en el Consell de Ministres i alhora treballe contra el govern des de l'oposició per a guanyar vots respecte de la formació majoritària d'aquest.

En conseqüència, ha advertit que el PSOE no pot acceptar el model d'Iglesias, que segons entén no és un govern de coalició, sinó un cogovern o dos governs on el cap de Podem lidere la seua part. 

Carmen Calvo ha traslladat aquesta posició tres dies abans de la votació d'investidura de Pedro Sánchez i amb les negociacions aparentment encallades entre PSOE i Podem.

En una altra entrevista, la portaveu orgànica i diputada en el Congrés d'Unides Podem, Noelia Vera, ha condicionat l'abstenció de la formació morada a una negociació prèvia amb el PSOE que, segons indica, de moment no s'ha produït. 

També et pot interessar