Sánchez demana suport per a parar la dreta, mentre que Casado ja es veu a La Moncloa

El president del govern espanyol avança que la primera mesura després de les generals seran uns pressupostos socials.

Pedro Sánchez i Pablo Casado en els actes d'aquest dissabte
Pedro Sánchez i Pablo Casado en els actes d'aquest dissabte / Efe

L'anunci del president Pedro Sánchez d'avançar les eleccions generals al 28 d'abril ha accelerat la carrera cap a La Moncloa, i ja ha deixat els partits polítics immersos en la precampanya electoral. Mentre que el PSOE i Esquerra Unida demanen el vot i criden a una mobilització social per a fer front a la radicalització de la dreta, el PP de Casado es felicita per la fi del govern socialista i assegura que ja té un pla per a tornar a encapçalar l'executiu espanyol. 

Pedro Sánchez s’ha retrobat a Sevilla amb Susana Díaz, a qui no veia des de la campanya electoral andalusa, i després de la tensió pel resultat electoral que s’hi va aconseguir. El també secretari general del PSOE ha demanat, de cara a les eleccions generals del 28 d’abril i a les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig, que hi haja una “mobilització serena, ferma, determinada, de l’esquerra” per a frenar la involució que representa la “triple dreta”.

Ha anunciat, a més, que la primera mesura que aprovarà després del 28A serà la presentació d’uns pressupostos generals de l’Estat que “recuperen els drets que han sigut bloquejats per la dreta”. De fet, ha assegurat que abans de la cita amb les urnes aprovarà dos dels compromisos que va adquirir en els pressupostos generals que no van prosperar: el subsidi per als desocupats majors de 52 anys i de llarga durada, i la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors no professionals de persones dependents.

L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ha participat en un acte per a presentar l'alcaldable de Sagunt, al Camp de Morvedre, ha qualificat la convocatòria electoral del 28A de "decisió encertada". Considera que Pedro Sánchez ha actuat amb responsabilitat i que els irresponsables són els que no li han permés tirar endavant els comptes públics estatals. "La dreta ha demostrat hipocresia: si la preocupació era el possible suport dels independentistes, havien pogut pensar en l'interés general i Espanya i donar suport als pressupostos. Coneixent el PP, era demanar massa", ha ironitzat. 

El PP, d'alta banda, es veu guanyador en els comicis generals i no renuncia a pactar amb l'extrema dreta o amb Ciutadans. En un acte a Saragossa, Pablo Casado ha dit que els populars estan disposats a encapçalar un govern estatal de coalició com el d'Andalusia.

El president del PP també ha tret pit per les mesures aprovades per l'anterior govern de Mariano Rajoy i el seu suport a l'empresariat. Ha assegurat que, quan governe, detindrà el que, segons ell, seria una futura recessió a Espanya, i ha insistit a dir que gràcies al PP s'ha parat "la venda d'Espanya als independentistes".

També et pot interessar

stats