Sánchez defén que "qualsevol responsable públic ha de passar comptes de la seua conducta"

Felip VI ha fet la primera aparició pública des que la Casa del Rei anunciara l'eixida d'Espanya del seu pare.

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Raquel Manzanares (Efe)

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha enviat una carta a la militància del PSOE en què defén que "qualsevol responsable públic ha de passar comptes de la seua conducta sense excepcions", davant les presumptes conductes irregulars del rei Joan Carles I, que han fet que marxe d'Espanya. "Ningú pot estar al marge de la transparència dels mitjans informatius, ni de l'acció dels tribunals", ha assegurat.

Ara bé, Sánchez ha tornat a insistir que les conductes irregulars "comprometen el seu responsable i no la institució", i ha assegurat que el PSOE se sent "plenament compromés" amb el pacte constitucional en tots els seus termes i extrems.

Així mateix, ha recalcat que Espanya "necessita institucions robustes" i ha reivindicat la Constitució com una "conquesta aconseguida amb la lluita i el sofriment dels demòcrates antifeixistes".

Aquesta missiva arriba després que la decisió del monarca, el parador del qual encara es desconeix, haja tensat un poc més la coalició entre els socialistes i Unides Podem, socis en l'executiu espanyol. Les dues formacions han expressat públicament les diferències que tenen respecte de la gestió de l'eixida del monarca. Els de Pablo Iglesias consideren els fets “indignants”, en contraposició amb la ferma defensa que estan fent els socialistes de la monarquia constitucional.

D'altra banda, el Tribunal Suprem ha rebutjat l'adopció de mesures cautelars sobre el rei emèrit, com demanava Òmnium Cultural, perquè el sistema processal no permet fer aquest tipus de passos quan la persona no té la condició d'investigat (abans denominat imputat).

Primera aparició pública del rei Felip VI

Felip VI ha fet aquest dijous la primera aparició pública des que la Casa del Rei anunciara dilluns passat l'eixida d'Espanya del seu pare, com a mesura per a contrarestar la polseguera alçada pels seus presumptes negocis ocults en l'exterior. El cap de l'Estat ha rebut en audiència en el Palau de la Zarzuela el ministre de Relacions Exteriors de l'Uruguai, Francisco Bustillo.

També et pot interessar