Sánchez defén la Casa del Rei i insisteix que “es jutja persones, no institucions”

Moncloa mostra suport a la monarquia entre crítiques d'Unides Podem, que admet públicament discrepàncies amb el PSOE.

Sánchez, aquest dimarts
Sánchez, aquest dimarts / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat files aquest dimarts amb la Casa del Rei i ha defés l'actuació de la institució davant la crisi oberta per l'eixida del rei emèrit Joan Carles I. “Ací no estan jutjant-se institucions, es jutja persones i el rei emèrit ha deixat clar que està a disposició de la justícia”, ha ressaltat.

La decisió del monarca emèrit ha dividit els socis de la coalició de govern i ha evidenciat públicament, de nou, les discrepàncies que existeixen entre el PSOE i Unides Podem. El vicepresident segon i secretari general de la formació morada, Pablo Iglesias, ha admés aquest mateix dimarts que existeix un desacord amb el cap de l'executiu espanyol entorn de la monarquia parlamentària. Unes discrepàncies, però, que ha assegurat que resoldrà, de forma discreta, amb el líder del PSOE.

El pare de Felip VI comunicava al fill aquest dilluns la intenció d'abandonar Espanya després de les sospites que han anat creixent els últims mesos entorn de les seues finances arran de les investigacions obertes a Suïssa i Espanya sobre els suposats fons que té en paradisos fiscals. En la tradicional compareixença que fa a l'estiu, Pedro Sánchez ha argumentat que, de la mateixa manera que els casos de corrupció política o dels agents socials que s’han conegut a Espanya no han qüestionat ni el sistema polític ni el dels agents socials, en el cas del rei emèrit tampoc no s’ha de qüestionar la Casa del Rei.

El cap de l'executiu ha deixat clara la postura del govern espanyol i ha insistit que, a pesar de la partida de l'emèrit, el pacte constitucional està “plenament vigent”. A més, creu que la decisió de la Casa del Rei d’allunyar d’Espanya el rei Joan Carles persegueix l'objectiu de “distanciar-se de la investigació judicial”. En aquest sentit, ha elogiat la figura de Felip VI i ha assenyalat que l'actual cap d'Estat està prenent mesures de transparència i exemplaritat que el poble espanyol ha de valorar.

Preguntat pel paper que ha jugat ell mateix en la negociació de la maniobra del monarca, Sánchez ha sigut taxatiu: “Els assumptes dels despatxos entre el cap de l’Estat i el president del govern són discrets, confidencials i, en conseqüència, queden en aquest àmbit”. Tot i la insistència dels periodistes per a conéixer la destinació del rei Joan Carles, Sánchez ha evitat fins a tres ocasions desvelar on es troba el pare del rei Felip VI.

Iglesias ha mostrat "respecte" per la tancada defensa que ha fet el president espanyol de la monarquia parlamentària i ha recordat que, quan es genera una "situació molesta" en el si del govern de coalició, les diferències es resolen entre els dos líders polítics. La crisi entre PSOE i Unides Podem ha quedat en evidència aquest dimarts de matí, quan la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que Unides Podem desconeixia que s'anunciaria l'eixida de Joan Carles I d'Espanya i ha negat que la decisió l'haja pres l'executiu de coalició. Ha dit respectar, però, les decisions que “puga adoptar el PSOE des de la Moncloa”. En contraposició dels elogis i el suport públic que ha mostrat la Moncloa a la Casa del Rei, des d'Unides Podem veuen la marxa del rei emèrit com “una fugida” que consideren “indigna” en un cap d'Estat.

L'oposició critica Sánchez

Precisament, les paraules d'Unides Podem serveixen a l'oposició, que considera "exemplar" la decisió del monarca i l'actuació de la Corona, per a criticar el president del govern espanyol. "No pot passar ni un minut més sense que Sánchez desautoritze el vicepresident Iglesias", ha dit el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, en referència als qualificatius que ha fet el líder de la formació morada sobre l'eixida de Joan Carles I. En el PP consideren que la tasca del govern és "defensar les institucions i no erosionar-les".

En la mateixa línia s'ha pronunciat Edmundo Bal, el portaveu de Ciutadans en el Congrés, que ha criticat que el partit liderat per Iglesias intente "confondre" amb els seus missatges les accions atribuïbles a persones concretes i determinades amb "una institució exemplar". Un pas més enllà va el president del govern català, Quim Torra, que ha demanat l'abdicació de Felip VI.

I el president de Vox, Santiago Abascal, ha acusat Sánchez i Iglesias de "traïció repugnant" a la Corona en un vídeo difós a través de les xarxes socials. Considera que amb els atacs a Joan Carles I tracten de "tapar la gestió criminal" de l'executiu espanyol en la crisi del coronavirus.

També et pot interessar