Sánchez declara l'estat d'alarma a Madrid

Isabel Díaz Ayuso li ha demanat més temps per a decidir.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / À Punt NTC

El president del govern, Pedro Sánchez, ha declarat aquest divendres l'estat d'alarma a Madrid. Així li ho ha comunicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, qui en una conversa telefònica amb ell, li ha demanat més temps per a poder decidir entre les diferents opcions que el govern va posar damunt la taula quan el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va tombar les restriccions.

No obstant això, Sánchez li ha explicat que el més important ara mateix és protegir la salut pública i que, per tant, és segura la decisió d'aprovar l'estat d'alarma. El que sí que han acordat és que en els pròxims quinze dies, els equips seguiran parlant dels diferents escenaris.

Aquesta mesura es pren després de la gran incidència de casos de coronavirus que està registrant la capital d’Espanya, així com diversos municipis de l’àrea metropolitana i àrea d’influència de Madrid. Ha sigut deprés de la reunió del Consell de Ministres extraordinari acordat per debatre aquesta qüestió i a la qual Pedro Sánchez no ha assistit per trobar-se a Barcelona en els premis de la Barcelona New Economy Week.

La situació de la pandèmia a la Comunitat de Madrid ha tensat des de fa algunes setmanes les relacions entre els responsables autonòmics i el govern espanyol. Aquest mateix dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid havia rebutjat les mesures que restringeixen des del divendres 2 d’octubre la mobilitat en deu municipis de la comunitat, inclosa la capital, ja que entén que afecten els drets i les llibertats fonamentals.

Madrid no pararà de demanar que s'alce l'estat d'alarma

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha assegurat que veu “difícil d'entendre” la decisió del govern espanyol de decretar l'estat d'alarma, ja que, considera que les dades “avalen” les mesures del govern regional.

Escudero ha explicat que les xifres en nombre de contagis, llits d'hospitalització i llits en UCI estan descendint, fet pel qual ha subratllat que demanarà “cada dia que passe” que Pedro Sánchez alce l'estat d'alarma.

A més, ha presentat la proposta del govern regional en la qual inclou restringir la mobilitat en 51 zones bàsiques de salut amb criteris més durs que abans, reduint la taxa d'incidència de 1.000 a 750 casos per cada 100.000 habitants.

Illa acusa Díaz Ayuso de "no fer res"

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha acusat Díaz Ayuso de "no fer res per a contindre i revertir la transmissió comunitària" i ha afegit que "la paciència té un límit".

Illa ha donat dades sobre la gravetat de la situació: més de 60 morts en els últims dies, unes 3.360 persones hospitalitzades i 498 a les UCI. Davant d'aquestes xifres, el ministre ha dit que "l'obligació d'un govern amb ànima és doblegar la corba de contagis, encara que supose sacrificis".

Per la seua part, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat que més de 7.000 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es desplegaran immediatament en carreteres i a les principals infraestructures de serveis públics per a controlar les restriccions de mobilitat.

També et pot interessar

stats