Sánchez es compromet a formar un govern progressista que desbloquege la situació a Espanya

Vox és el partit que més puja en vots i escons, i Abascal ho valora com “la major gesta política” de la democràcia.

El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquesta nit
El candidat del PSOE a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquesta nit / Efe.

Els candidats a la presidència del govern han començat a intervindre una vegada l'escrutini estava ja ben avançat, com és habitual. Les intervencions han sigut molt diferents, des de l'alegria de Vox i del PP fins a l'assumpció del mal resultat per part de Ciutadans, cada partit ha posat en valor la seua posició i les opcions que tenen. 

Pedro Sánchez, actual president en funcions, ha intervingut vora les dotze de la nit, l'últim dels candidats a la presidència a fer-ho. “Aquesta vegada sí o sí aconseguirem un govern progressista a Espanya”, ha emfasitzat el candidat socialista a la presidència del govern. Sánchez ha demanat a tots els partits “responsabilitat” i “generositat” per tal de poder “desbloquejar la situació política a Espanya”. 

El primer candidat a la presidència del govern central a parlar ha sigut Pablo Iglesias, d'Unides Podem. Iglesias se ha mostrat molt crític amb Pedro Sánchez, però també li ha estés la mà una altra vegada. Iglesias ha lamentat que la nova convocatòria electoral només haja servit perquè “la dreta es reforce i tinguem l’extrema dreta més poderosa d'Europa”. El líder d’Unides Podem ha tornat a oferir un pacte a Sánchez i s'ha mostrat disposat a “negociar” demà mateix una coalició de govern.

Pocs minuts després ha parlat el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha garantit als més de tres milions i mig de votants que han confiat en la formació d'extrema dreta que no els “defraudaran”. Abascal ha destacat que Vox és el partit que més puja en vots i en escons, i ha  valorat “la major gesta política” de la història de la democràcia. Una “responsabilitat” històrica, ha remarcat. Tot i això, Abascal ha manifestat que no els ha d’envair l’eufòria, ja que, a partir de demà, el partit té la responsabilitat “de crear un futur millor i una alternativa social i patriòtica per a tots els espanyols”. Vox ja ha advertit que el Tribunal Constitucional tindrà molta faena si es confirma que superen els 50 diputats. Aquesta xifra permet interposar recursos al TC.

El candidat de Més País, Íñigo Errejón, també ha eixit a analitzar els resultats. Errejón ha considerat que hi ha una segona oportunitat per a conformar un govern progressista i és una obligació moral i política entendre's per a reconstruir un país verd, feminista, solidari i fratern.

Albert Rivera, per la seua banda, ha lamentat el que considera un “mal resultat sense pal·liatius i sense excuses”. Rivera ha assegurat que els votants han apostat per “més Sánchez i més Vox, i menys centre polític”. En clau interna, ha anunciat que demà està prevista una reunió del comité executiu de Ciutadans i que proposarà un congrés extraordinari que marque el futur del partit.

Passades les 23:00 hores ha intervingut el candidat del PP, Pablo Casado, que s'ha mostrat visiblement satisfet amb els resultats obtinguts. Casado ha valorat el vot recuperat en només sis mesos i ha assegurat que Pedro Sánchez “ha fracassat” aquesta nit. “És el gran derrotat”, ha assegurat. “Espanya no pot esperar més”, ha dit per a tancar la seua intervenció. 

També et pot interessar

stats