Sánchez es compromet a assignar un 10% d'inversió a la Comunitat Valenciana en els pressupostos de l'Estat de 2019

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, participarà en els actes institucionals organitzats amb motiu del Nou d'Octubre.

Sánchez es compromet a assignar un 10% d\'inversió a la Comunitat Valenciana en els pressupostos de l\'Estat de 2019
Sánchez es compromet a assignar un 10% d'inversió a la Comunitat Valenciana en els pressupostos de l'Estat de 2019

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat aquest dimecres que el projecte dels pressupostos generals de l'Estat assignarà, “per primera vegada en molts anys”, una inversió regionalitzada del 10% per a la Comunitat Valenciana. Aquest és el principal compromís que Puig ha arrancat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que els dos dirigents han mantingut aquest dimecres al palau de La Moncloa. 

El cap del Consell ha eixit molt satisfet de la trobada i ha dit que l'executiu de Sánchez és un “aliat de la Comunitat Valenciana”. Aquesta bona sintonia entre governs es materialitzarà també en l'àmbit simbòlic, ja que Pedro Sánchez ha confirmat al president de la Generalitat que participarà en els actes institucionals organitzats per al proper Nou d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Serà la primera vegada que un president espanyol assisteix a aquests actes. 

Es tracta d'un gest simbòlic que Puig interpreta com tota una declaració d'intencions, ja que evidencia “la voluntat política de millorar tots els espais de col·laboració i interrelació entre la Generalitat i el Govern d'Espanya”.

Comissió bilateral permanent

La reunió, la segona entre els dos dirigents des que Sánchez arribà a La Moncloa, s'havia plantejat amb l'objectiu de buscar solució a tres grans problemes que afecten la Comunitat Valenciana i que formen part de l'anomenada “agenda valenciana”: l'infrafinançament, la manca d'inversió i el deute autonòmic, que ascendeix a 46.000 milions d'euros. 

Per a fer front al catàleg de reivindicacions de la Comunitat Valenciana, Puig i Sánchez han acordat constituir una comissió bilateral permanent entre els dos executius. En l'àmbit del finançament, més enllà de la promesa que un 10% de la inversió prevista en els pressupostos es destine a la Comunitat Valenciana, Sánchez li ha traslladat al cap del Consell que l'executiu socialista té voluntat d'arribar a un acord per a superar la situació d'infrafinançament que pateix el territori valencià. “Hi ha voluntat política de traure de la marginació la Comunitat Valenciana”, ha assegurat Puig.

A més, el president del govern espanyol s'ha compromés a fer “tot allò humanament possible” per a afrontar la reforma del model de finançament autonòmic, conscient de les dificultats que comporta. 

Puig ha aprofitat la trobada per a tornar a plantejar la reestructuració del deute de la Generalitat, i ha eixit de la trobada amb la paraula del president de l'executiu central d'analitzar la qüestió “amb serietat i en un termini breu de temps”. 

Augment de la despesa en dependència i transport

Un altre dels punts que s'han abordat en la reunió és el finançament del sistema de la dependència. Tal com la vicepresidenta Oltra reclamava aquest dimarts, Sánchez s'ha compromés a treballar per a augmentar fins al 50%, com fixa la llei, l'aportació de l'Estat per aquest servei, mentre que actualment assumeix un 12% de la despesa. 

Els 38 milions d’euros que calen per a posar en funcionament l’Agència Metropolitana del Transport també s’encabiran en els pressupostos per a 2019, segons ha promés el president del govern espanyol. 

A més, el transport aeronàutic de Castelló a Madrid es declararà servei públic. Aquesta mesura impacta directament en l’aeroport de Castelló, ja que estarà operatiu “a tots els efectes”, segons ha explicat Puig. 

Un altre dels compromisos amb què ha eixit de la reunió el president de la Generalitat preveu una injecció econòmica per al centre d’estudis sobre envelliment que s’ubicarà a Alacant i una altra, per a ampliar el quarter general de l’ONU situat a Quart de Poblet. 

El Govern valencià treballarà també amb l’executiu espanyol per a reforçar la cooperació entre la Generalitat i l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) i sumar sinergies en sectors productius fonamentals com ara el turisme. Per a aconseguir-ho, s’incrementarà la capacitat d’interlocució amb Turespaña.

També et pot interessar

stats