Sánchez i Casado mantenen una conversa per a abordar la renovació del CGPJ

La Moncloa assenyala que la conversa ha sigut "constructiva", però els populars es mantenen en les seues posicions.

Imatge d'arxiu d'una reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado
Imatge d'arxiu d'una reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha telefonat al líder del Partit Popular, Pablo Casado, per a tractar de desbloquejar una vegada més la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Casado ha reiterat les condicions per al reforç de la independència dels òrgans constitucionals, la neutralitat dels mitjans públics i el consens per a la reforma de la llei electoral, segons fonts populars. Per la seua banda, fonts de La Moncloa han assenyalat que la conversa ha sigut "constructiva".

L'executiu espanyol contemplava que, una vegada que se celebraren les eleccions catalanes, el PP ja no tindria motius per a negar-se a tancar un pacte amb el govern sense que això se li poguera girar en contra seua en una contesa electoral.

En aquest sentit, la portaveu del govern, María Jesús Montero, va avisar aquest dimarts el PP en la roda de premsa de després del Consell de Ministres que ja no li quedaven "excuses" per a negar-se a tancar una vegada per totes aquest assumpte, així com la renovació d'altres òrgans com el Defensor del Poble o el Consell d'RTVE.

El CGPJ: Dos anys de mandat caducat

En concret, l'òrgan de govern dels jutges fa més de dos anys que té el mandat caducat, un període durant el qual el PSOE i el PP han sigut incapaços de tancar un acord per a pactar els 12 nous integrants de l'òrgan que correspon triar al Congrés per una majoria qualificada de tres cinquenes parts, encara que ha estat a punt d’aconseguir-se en diverses ocasions. L'última, a l'estiu, quan l'acord ja estava tancat "al 99%" però, segons Sánchez, el PP el va trencar de manera "unilateral".

Els populars han argumentat aquests mesos que per a poder arribar a un acord és necessari que es complisquen tres condicions: que Podem "no entre en l'equació de les negociacions"; que "s'avance cap a la despolitització de la Justícia" i que es retire la reforma que van impulsar el PSOE i Unides Podem per a rebaixar la majoria necessària per a renovar el CGPJ.

Davant la impossibilitat d'arribar a un acord, Sánchez va anunciar la citada reforma per a acabar amb la majoria de tres cinquenes parts del Congrés que obliga a comptar amb el PP necessàriament, i els socis de la coalició la van registrar en el Congrés. No obstant això, en un intent del president del govern espanyol de reprendre la negociació, se’n va paralitzar la tramitació després de la decisió de Casado de votar en contra de la moció de censura de Vox.

Això sí, els socis del govern van impulsar una altra iniciativa per a limitar les funcions del CGPJ quan el seu mandat haja caducat, com és el cas; una reforma que no va agradar gens en l'òrgan de govern dels jutges, i que està a punt de culminar la seua tramitació.

https://apuntmedia.es/va/el-psoe-i-unides-podem-proposen-limitar-el-poder-del-cgpj-per-a-pressionar-el-pp

També et pot interessar

stats