Sánchez i Casado, enfrontats per la gestió de la pandèmia i la corrupció

El president ataca el popular amb el cas Kitchen i Casado l'acusa d'usar la Fiscalia com a “comissària política”.

Intervencions del president del govern, Pedro Sánchez, i del líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control al Congrés
Intervencions del president del govern, Pedro Sánchez, i del líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control al Congrés / J. J. Guillén (EFE)

En la sessió de control al govern espanyol en el Congrés, el president Pedro Sánchez i el líder del PP i de l'oposició, Pablo Casado, han tornat a mantindre un dur enfrontament. Sánchez ha atacat Casado amb els casos de corrupció que afecten el seu partit i l'ha acusat de “tapar un delicte amb un altre” en els casos Kitchen i Gürtel. El president dels populars ha respost denunciant que el govern està intentat pactar els pressupostos amb “separatistes i batasunos”, i usant la Fiscalia General de l'Estat com la seua “comissària política” per a “evitar la investigació irregular” de Podem i el vicepresident Pablo Iglesias, així com la seua “negligent” gestió de la pandèmia del coronavirus.

“Pot dormir tranquil a les nits?”, ha preguntat Casado a Sánchez després d'acusar-lo de mentir amb les xifres d'infectats i morts de la pandèmia. “Com pretén jutjar el que va passar ací fa 80 anys i alhora tapar el que va passar fa 80 dies?”, li ha recriminat per a afegir després que el PP ha registrat la creació d'una comissió d'investigació en el Congrés per a saber la veritat sobre l'ocorregut amb la Covid-19 i “dilucidar responsabilitats polítiques en la nefasta gestió” del govern, que “ja ha causat 53.000 morts”.

A més, ha afirmat que Sánchez “retalla la dignitat de les institucions” quan pacta amb Bildu, lamenta el suïcidi d'etarres i acosta 58 terroristes. “Per què no demana perdó a les víctimes?”, li ha preguntat. Casado ha tret a col·lació les dades de la Fundació de les Caixes d'Estalvis tot assenyalant que la crisi a Espanya “durarà quatre anys” i que l'OCDE i l'Eurostat els situen a la cua del món per la “pèssima” gestió del govern durant la crisi. “Només el Perú està pitjor”, ha exclamat.

Dit això, ha volgut deixar clar a Sánchez que ell té tres ministres del govern dels ERO, “el pitjor escàndol de corrupció d'Europa”, i un vicepresident segon el partit del qual “està investigat per finançament irregular”. “Diga'ns: destituirà, si és imputat, el senyor Iglesias o unirà el seu destí al d'ell?, li ha engegat.

En el seu torn, el cap de l'executiu ha demanat al líder de l'oposició que demostre que el seu partit no és el PP de Mariano Rajoy i José María Aznar, i compleix amb la llei i amb la Constitució, no sols posant fi a la corrupció, sinó també acceptant negociar la renovació de les institucions de l'Estat. “Tot Espanya sap que vostés van tapar un delicte amb un altre delicte, la Kitchen amb la Gürtel. Això és el que vostés van fer. Ho saben a Barcelona, a Santander i fins i tot a Àvila ho saben”, ha asseverat Sánchez.

Arrimadas pregunta a Sánchez què farà si imputen Iglesias

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha preguntat a Pedro Sánchez què farà si el vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, és imputat per un jutge. Sánchez ha contestat reivindicant el compromís “absolut” del seu executiu amb la regeneració democràtica i recordant els casos de corrupció del Partit Popular. En la rèplica, Arrimadas ha preguntat per què el PSOE ha bloquejat la comissió d'investigació que el PP va proposar crear en la cambra baixa sobre el finançament de Podem i ha subratllat que “la corrupció cal combatre-la sempre, no sols quan la té davant, sinó també quan la té al costat, per exemple en el seu soci de govern”.

Iglesias nega davant el PP el problema de l'‘ocupació’

El vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha negat davant el PP que el problema de l'habitatge a Espanya siga l'ocupació i ha garantit que l'executiu de coalició farà valdre el dret constitucional de tots els espanyols a un habitatge digne. D'aquesta manera ha respost al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que ha dit que els espanyols “no poden ni anar-se'n de vacances tranquils” per por que els ocupen la casa. Una situació per a la qual García Egea ha donat com a solució la llei del PP contra l'ocupació il·legal, que inclou, entre altres mesures, el desallotjament dels ocupes en 12 hores i la devolució de la vivenda a la família.

Iglesias ha posat en relleu que el problema de l'habitatge a Espanya no és l'ocupació, sinó el preu del lloguer i l'especulació. “A Espanya, a conseqüència de la seua acció de govern, els fons voltors són el principal propietari”, ha afegit.

Vox insta Iglesias a dimitir

Vox insta Iglesias a dimitir

La diputada de Vox Macarena Olona ha instat el líder de Podem, Pablo Iglesias, a dimitir pels escàndols en els tribunals, a la qual cosa el també ministre de Drets Socials ha respost acusant el partit liderat per Santiago Abascal d'enyorar la justícia de la dictadura franquista.

També et pot interessar

stats