Sánchez avisa que ara correspon al Regne Unit fer passos després d’haver rebutjat l'acord del Brexit

El president espanyol demana als europeistes del Parlament d'Estrasburg que "no es deixen arrossegar pel nacionalisme excloent".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seua intervenció en el ple del Parlament d'Estrasburg
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seua intervenció en el ple del Parlament d'Estrasburg / Mariscal (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit que ara correspon al Regne Unit "adoptar les decisions que considere oportunes sobre els passos a seguir", i ha lamentat el rebuig del Parlament britànic a l'acord amb la Unió Europea (UE) sobre el Brexit. Ho ha dit al Parlament d'Estrasburg, on Sánchez ha presentat la seua visió sobre el futur d'Europa, en joc pel Brexit i l'auge dels populismes.

En la seua opinió, l'eixida del Regne Unit "és una desgràcia", tant per al poble britànic com per a la Unió Europea. Sánchez ha insistit a dir que espera que el Regne Unit "trie mantindre una relació tan estreta com siga possible amb la Unió Europea". En qualsevol cas, ha advertit que els principis de la UE són clars: "La integritat del mercat interior, la indivisibilitat de les quatre llibertats i l'autonomia de decisió de la Unió".

El pacte negociat amb la UE, "el millor possible"

Després d'assenyalar que l'acord ha sigut negociat durant un any i mig, i de valorar la tasca del negociador principal de la UE, Michel Barnier, Sánchez ha dit que aquest pacte era "el millor possible". El president espanyol ha destacat que es tracta de "l'opció que protegeix millor els interessos de les dues parts", així com "els drets dels ciutadans i dels operadors econòmics".

Sánchez ha recordat que els altres països membres i la Comissió Europea estan fent el seu treball, i que s’estan adoptant "les mesures necessàries per a minimitzar l'impacte" d'una possible eixida sense acord. 

Integració contra nacionalisme excloent

D'altra banda, Pedro Sánchez ha fet una crida perquè "cap europeista es deixe arrossegar" per les forces que representen el nacionalisme excloent que "amenaça" la integració de la Unió Europea. En el seu discurs, ha apel·lat a la necessitat de "protegir Europa, perquè Europa protegisca al seu torn els seus ciutadans", i ha apostat per avançar en la integració. "Contra la involució, progrés, davant de la retòrica de les identitats excloents, identitats que sumen, que no s'anul·len entre si", ha assenyalat.

Sánchez demana passar pàgina a l'austeritat

El president del govern espanyol ha subratllat que l'austeritat europea després de la crisi econòmica "va dividir" els ciutadans i ha reclamat "passar pàgina" per a aconseguir una nova Europa social.

Sánchez ha destacat la necessitat d’acabar amb la "precarietat laboral" a Europa, i ha demanat la culminació de la unió econòmica i monetària, així com la directiva de conciliació de la vida personal i laboral, i la relativa a les condicions laborals transparents i previsibles, accions totes que formen part del paquet de mesures del pilar social europeu.

També et pot interessar

stats