Sánchez arriba a La Zarzuela sense avanços en la negociació del govern

La representant de Junts per Catalunya es presenta davant del monarca com la portaveu de Jordi Sánchez i els altres polítics empresonats.

VÍDEO | Sánchez arriba a La Zarzuela sense avanços en la negociació del govern

El rei Felip VI conclou aquest dijous la ronda de consultes amb vista a la sessió d'investidura. Es reunirà a la vesprada amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que arriba a La Zarzuela amb pocs avanços en les negociacions per a formar govern. Una de les formacions que les últimes hores ha oferit el vot dels seus dos diputats a Sánchez és Unió del Poble Navarrés. La condició que ha posat el seu líder, Javier Esparza, és que els socialistes no permeten un govern a Navarra amb els nacionalistes de Geroa Bai i Bildu. 

Tot i això, al president del govern espanyol en funcions no té encara garantits els suports necessaris, i des d'Unides Podem, el soci preferent, li han fet crítiques sobre la posició d'inacció i perfil baix que està mantenint en les negociacions. El coordinador federal d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, es va trobar aquest dimecres amb Felip VI i va acusar els socialistes de "xantatge". La formació de Garzón, integrada en Unides Podem, ha recordat al PSOE que no li donaran suport "gratis". En clau valenciana, el diputat de Compromis Joan Baldoví ha posat com a condició per a donar-li suport la reforma del model de finançament autonòmic.

A més del líder del PSOE, altres cinc formacions amb representació al Congrés han de passar també pel palau de La Zarzuela. A les deu del matí ha sigut el torn de Junts per Catalunya. La portaveu Laura Borràs, que substitueix el diputat pres Jordi Sànchez després que el Tribunal Suprem li denegara el permís que havia sol·licitat per a eixir de la presó, ha arribat a la cita amb alguns complements grocs en suport dels polítics presos.

Borràs ha deixat clar que no ha sigut una visita de cortesia i s'ha presentat davant del monarca com la portaveu de Jordi Sánchez i els altres líders catalans que estan sent jutjats pel procés. També li ha retret que s'haja convertit, al seu parer, en un actor de part en el conflicte català a partir de l'1 d'octubre i li ha preguntat quin serà el seu paper a partir d'ara. Per a donar suport a la investidura de Sánchez, Junts per Catunya posa com a condició indispensable que mostre una voluntat clara de solucionar la qüestió catalana amb diàleg, cosa que, diu, no està gens clara.

Per part d'En Comú, ha acudit Jaume Asens. Després d'ell estan citats els líders dels cinc grans partits estatals: Santiago Abascal (Vox), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Ciutadans), Pablo Casado (PP) i Pedro Sánchez (PSOE). El president del govern espanyol en funcions ha confirmat que no compareixerà davant la premsa quan isca de la cita amb el monarca. 

El president de Vox s'ha estrenat en aquesta classe de trobades amb el monarca, i ha sigut l'únic representant que ha fet una reverència davant Felip VI. 

Tant ERC, que no volen participar en trobades amb el cap de l'Estat, com EH Bildu, que no el reconeix com a interlocutor, van decidir no acudir a la ronda de consultes. 

Felip VI va iniciar dimecres les audiències i va rebre un total de huit representants: José María Mazón (PRC), Joan Baldoví (Compromís), Juantxo López de Uralde (Equo), Javier Esparza (UPN), Ana Oramas (CC), Yolanda Díaz (Galícia en comú), Alberto Garzón (EU) i Aitor Esteban (PNB).

El rei, una vegada acabada la ronda, haurà de comunicar la seua elecció a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, perquè convoque el ple d'investidura.

També et pot interessar

stats