Sánchez anuncia una reforma de la Constitució per a posar fi als aforaments

La reforma necessita el vot favorable del PP al Senat perquè s'aprove.

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu / Emilio Naranjo (Efe)

El president del l'executiu central, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Govern d’Espanya proposarà al Parlament una reforma de la Constitució per a posar fi als aforaments.

La retirada d'aquesta figura de protecció s’aplicarà només als membres del Govern, el Congrés i el Senat i, en la pràctica, afectarà una minúscula part dels 250.000 aforaments que hi ha a Espanya. 

El cap del Govern d'Espanya ha explicat que aquesta reforma “entrarà en vigor en tan sols 60 dies després que s’anuncie la tramitació en el Congrés dels Diputats”.

Sánchez ha insistit que la supressió dels aforaments suposaria "continuar avançant" en la senda de l'"exemplaritat" que demana en l'actualitat la societat espanyola i ha apel·lat a "l’altura de mires" dels grups parlamentaris perquè donen suport la proposta.

Així mateix, el president ha reivindicat que aquest esperit d'exemplaritat ha caracteritzat el seu govern des del primer moment, i també la presentació de la seua moció de censura contra Mariano Rajoy.

El PP, clau per a l’aprovació de la reforma

El PP, amb la seua majoria absoluta al Senat, té capacitat per a bloquejar la reforma exprés de la Constitució que proposarà el govern espanyol per a eliminar l’aforament de diputats i senadors. 

El canvi que aspira a fer el cap de l'executiu ha de seguir el procediment establit en l'article 167 de la Constitució, que exigeix que el projecte de reforma compte amb el suport de tres cinquens en cadascuna de les cambres. Això suposa sumar 210 vots en el Congrés, on el PP no tindria minoria de bloqueig.

I si no hi haguera acord entre ambdues cambres, es crearia una comissió mixta d'igual nombre de diputats i senadors que hauria de proposar un altre text de reforma i sotmetre’l a votació en el Congrés i en el Senat. 

En cas que tampoc així s'arribara a un pacte, el Congrés podria aprovar la reforma per una majoria de dos terços, sempre que abans tinguera el suport de la majoria absoluta del Senat.

Podem demana una reforma més profunda

Podem ha donat suport a la proposta del president del govern central i ha anticipat que si bé tenen una postura clara "en contra dels aforaments", creuen que la reforma de la Constitució que s'aborde ha d'anar "molt més enllà".

La coportaveu de Podem, Noelia Vera, ha afirmat: "La Constitució ha d'adaptar-se als temps que vivim" i abordar també altres canvis com la inviolabilitat del rei, el blindatge dels drets socials com ara la sanitat, l'habitatge i l'educació o la qüestió territorial.

En qualsevol cas, Vera no ha volgut condicionar el seu suport a la reforma constitucional que proposa Sánchez a aquestes altres mesures, encara que sí que ha anticipat que seran exigents.

Rivera celebra la proposta i l’atribueix a Ciutadans

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha celebrat que el PSOE haja canviat de criteri i vulga ara, en el govern, eliminar el privilegi dels aforaments, i ha dit que espera que el PP en seguisca l’exemple.

Rivera ha destacat que, després de 40 anys, s’acabaran els privilegis dels polítics i la justícia, una proposta que ha atribuït a la fortalesa de la seua formació i, sobretot, a la pressió de la societat que, segons ha dit, està farta de privilegis.

Per al president de Ciutadans, la votació al Congrés d’una moció del seu grup sobre la supressió dels aforaments polítics serà històrica, perquè s’hi decidirà si emprenen una reforma constitucional.

També et pot interessar

stats