Sánchez anuncia una moratòria fiscal per a pimes i autònoms durant sis mesos pel coronavirus

El govern espanyol, que vol injectar 14.000 milions a l'economia amb aquesta mesura, també destinarà 3.800 milions en el sistema sanitari.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la intervenció

El govern espanyol avançarà 2.800 milions d'euros a les comunitats autònomes perquè reforcen els serveis sanitaris i puguen afrontar amb el màxim de recursos la crisi del coronavirus. Aquests diners aniran a càrrec de les bestretes del sistema de finançament autonòmic, que es completarà amb la injecció de 1.000 milions més del fons de contingència dels pressupostos, que es destinaran a intervencions sanitàries prioritàries.

Així mateix permetrà l'ajornament i fraccionament de deutes tributaris durant sis mesos sense interessos a pimes i autònoms, per a aconseguir 14.000 milions d'euros de liquiditat en l'economia, i activarà una línia de crèdit de 400 milions per al sector turístic.

Aquestes són algunes de les principals mesures del paquet de xoc per a minimitzar l'impacte sanitari i econòmic del coronavirus que ha anunciat el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, després de presidir un Consell de Ministres extraordinari sobre el covid-19.

Garantia d'abastiment de medicaments i material sanitari

Sánchez, que ha descrit la situació de crisi sense precedents, ha avançat mesures per a garantir el subministrament i l'abastiment de medicaments i material sanitari a preu assequible. Una garantia d'abastiment que el govern també estén als béns de consum bàsic i els aliments.

El cap de l'executiu ha presentat una bateria de mesures, per a reduir els contagis, facilitar l'atenció de les famílies, protegir l'ocupació i minimitzar l'impacte en les pimes i els sectors més afectats.

"Farem el que faça falta, quan faça falta i on faça falta", ha assegurat Sánchez, que s'ha compromés a mobilitzar tots els recursos econòmics necessaris per a resoldre l'emergència al més prompte possible.

El govern espanyol recomana el tancament de tots els centres educatius

Així mateix, ha informat que a instàncies del Ministeri de Sanitat s'ha recomanat tancar els centres educatius en totes les comunitats, una decisió que delegarà en els governs autonòmics. Per a facilitar-ho, flexibilitzarà la normativa pel que fa als requeriments de presència física mínima durant el curs escolar.

Les recomanacions de l'executiu s'estenen al foment del teletreball, la flexibilitat horària per als treballadors amb menors o persones dependents al càrrec i els torns de treball escalonats, als centres de treball. El govern espanyol també ha ordenat la suspensió de tots els esdeveniments culturals a porta tancada amb més d'un miler d'assistent i la reducció de l'aforament en la resta. Els esportius seran a porta tancada.

Durant la compareixença, Pedro Sánchez ha fet una crida a la responsabilitat perquè es respeten les recomanacions de les autoritats públiques. "Cada ciutadà ha de cuidar de la salut pròpia per a protegir la dels altres", ha afirmat el cap de l'executiu, que s'ha mostrat confiat a superar la crisi amb "unitat, responsabilitat i disciplina social".

Tots els membres de l'executiu s'han sotmés a la prova del coronavirus després de conéixer-se el positiu de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, una de les huit ministres absents del Consell de Ministres, juntament amb la seua parella, el vicepresident Pablo Iglesias.

Les mesures per a minimitzar l'impacte del coronavirus

Aquestes són les mesures principals que ha aprovat el Consell de Ministres:

1. ATENCIÓ SANITÀRIA

- S’anticipen 2.800 milions a les comunitats autònomes perquè reforcen els serveis sanitaris.

- Injecció de 1.000 milions més a càrrec del pressupost general de l’Estat per a intervencions sanitàries prioritàries.

- Compra centralitzada de medicaments i béns sanitaris i mecanismes per a garantir l’abastiment a preus assequibles, si cal marcant preus màxims.

2. ATENCIÓ A FAMÍLIES

- Dotació de 25 milions per a reforçar els serveis socials contra la pobresa infantil i assegurar els drets d’alimentació a les famílies més humils. Es permetrà fer ús de les beques de menjador fins i tot amb les escoles tancades.

- Flexibilitzar la normativa d’educació perquè les comunitats autònomes puguen organitzar alternatives a la formació presencial.

3. PROTECCIÓ A l’ECONOMIA I L’OCUPACIÓ

- Ajornament i fraccionament dels pagaments de les pimes de les obligacions amb les administracions durant sis mesos sense interessos per a injectar 14.000 milions de liquiditat al sistema.

- Ajornament de la devolució de préstecs de les indústries amb el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.

4. INCENTIUS A SECTORS AFECTATS

- Aprovació d’una línia de finançament de 400 milions de l’Institut de Crèdit Oficial per a empreses dels sectors del transport, el turisme i l’hostaleria.

- Ampliació de bonificacions de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors i treballadores fixos discontinus fins a juny de 2020.

- Flexibilització de les normes de contractació de ‘slots’ per les companyies aèries, perquè no tinguen l’obligació d’usar-les. Dependrà de l’aprovació de la Unió Europea.

- L’administració de l’Estat podrà aprovar pressupostos amb caràcter d’emergència per a l’adquisició de qualsevol bé i servei que necessite per a fer front a la crisi del coronavirus.

També et pot interessar

stats