Sánchez anuncia una "minicrisi" de govern amb el relleu de Maroto i Darias abans de les municipals

El president ha fet una crida a la unitat interna de la coalició davant l'amenaça real que Vox arribe a formar part del govern

Pedro Sánchez posa amb els seus ministres en el Palau de la Moncloa a Madrid en abril de 2021
Pedro Sánchez posa amb els ministres al Palau de la Moncloa a Madrid en abril del 2021 / Emilio Naranjo (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que escometrà una "minicrisi" de govern a l'abril per a buscar substituts per a les ministres d'Indústria, Reyes Maroto, i Sanitat, Carolina Darias. Les dues deixaran el Consell de Ministres abans de la convocatòria de les eleccions municipals del 28 de maig, en les quals seran candidates.

En concret, la titular d'Indústria, que ocupa el càrrec des de l'inici de la legislatura, encapçalarà la llista a l'ajuntament de Madrid, on els socialistes no governen des del 1989. I Darias, ministra de Sanitat des que va succeir Salvador Illa l'octubre del 2021, serà la candidata del PSOE a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria.

El cap de l'executiu ha explicat que la intenció és cobrir les vacants i finalitzar els huit mesos que restaran de legislatura en aquell moment amb aquesta composició del govern.

Amb la vista posada en l'any que ve electoral, Sánchez ha fet una crida a la unitat en el si de la coalició formada per PSOE i Unides Podem, perquè existeix l'amenaça real d'un govern del qual forme part Vox. En les últimes setmanes s’han aguditzat les discrepàncies entre les dues formacions i també a l'interior del soci minoritari, entre els sectors encapçalats per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

Sobre els comicis autonòmics i municipals de primavera, Sánchez confia que el PSOE hi aconseguisca un bon resultat, guanye les eleccions i, fins i tot, puga aconseguir algun govern autonòmic més dels que ja controla.

Díaz considera avançar si serà candidata de Sumar abans que acabe l’any

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, estudia avançar la decisió sobre si serà o no candidata abans que acabe el seu procés d'escolta per a acabar amb les incerteses generades en l'esquerra, encara que la decisió no està presa ni tampoc la data per a fer-ho. Això sí, des de Sumar rebutgen el que consideren "pressions" a la figura de la ministra des de l'entorn de Podem.

Sumar insisteix a eixamplar l'espai a l'esquerra del PSOE i fomentar la unió de les diferents formacions d'aquest arc polític. Podem manté l'aposta per a obtenir un pacte de coalició i demanen a Yolanda Díaz que demostre, "com més prompte millor", la "voluntat política" d'exercir com a candidata.

També et pot interessar

stats