Sánchez anuncia un paquet addicional d'ajudes per 11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms

El president espanyol considera que no s'ha d'abaixar la guàrdia ara, ja que la desescalada després de la primera onada va ser massa ràpida.

Pedro Sánchez en la seua compareixença al Congrés
Pedro Sánchez en la seua compareixença al Congrés / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu aprovarà un paquet addicional d'11.000 milions d'euros destinat a empreses, pimes i autònoms del turisme, la restauració i el xicotet comerç. El líder de l'executiu assegura que l'objectiu d'aquest nou paquet d'ajudes pretén fer costat a sectors que eren plenament viables abans de l'arribada de la pandèmia del nou coronavirus.. Sánchez ha avançat aquesta ajuda en el Congrés, on intervé per a rendir comptes de la gestió de la pandèmia de la Covid-19.

Sánchez ha ressaltat l'escut social creat pel seu equip durant tota la crisi sanitària. Així, ha destacat que, des de l'inici de la pandèmia, l'executiu ha compromés en recursos el 20% del PIB en “un exercici de protecció mai vist abans”, entre finançament a través dels avals públics de l'ICO, el sistema de protecció d'ús dels ERTO i transferències a les comunitats autònomes. “Només el pagament dels salaris dels ERTO i les prestacions ascendeix a uns 40.000 milions d'euros d'ajudes directes”, ha assegurat Sánchez. Així mateix, ha assegurat que les transferències a les comunitats autònomes des de l'inici de la pandèmia superen els 24.000 milions d'euros.

D'altra banda, el president del govern ha fet una crida a la unitat a totes les forces polítiques que conformen el Congrés, tant aquelles que van donar suport a l'actual estat d'alarma com els que no, per a afrontar la “recta d'eixida” de la pandèmia, ja que “la societat espanyola està exhausta i espera de la política humanitat, responsabilitat i generositat”.

Sánchez demana “prudència” en la desescalada

Sánchez ha tornat a insistir a mantindre la prudència per a evitar una quarta onada del virus i ha reconegut errors en la desescalada que va planificar el govern de coalició del PSOE i Unides Podem després de la primera onada, perquè va ser "massa ràpida" i la cogovernança amb les comunitats "va poder funcionar millor". El president ha recordat que “en tots els països del nostre entorn va haver-hi un increment significatiu després de les festes de Nadal. No es degué abaixar la guàrdia llavors, tampoc ara”, ha dit.

Considera el president que la situació d'Espanya per la pandèmia del nou coronavirus continua sent delicada, si bé “la tendència és a la baixa gràcies a les mesures preses”, la qual cosa demostra que “l'estat d'alarma i la cogovernança funciona”. Segons ha dit, el govern té un full de ruta” i han de continuar treballant units “per a aconseguir una incidència inferior a 25 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies”.

Objectiu de vacunació: el 70% de la població abans que acabe estiu

Durant la compareixença en el Congrés, Sánchez ha informat sobre el pla de vacunació contra el coronavirus i ha remarcat el compromís del seu govern d’aconseguir l’objectiu de la vacunació del 70% de la població abans que acabe estiu. Segons ha apuntat, Espanya ha executat ja la compra de 136 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19 procedents de cinc farmacèutiques (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen i Curevac).

Però més enllà de la compra de dosi de les vacunes disponibles fins ara, Sánchez ha remarcat la participació de tres empreses espanyoles en la fabricació d’aquestes i els projectes de vacuna contra el coronavirus d’empreses i farmacèutiques espanyoles amb els quals el govern manté converses. Així, ha informat que s’han mobilitzat vora 10 milions d’euros per a fer costat a més d’una desena de projectes d’investigació a Espanya sobre la vacuna.

Fons europeus: 140.000 milions en sis anys

El cap de l’executiu s’ha mostrat convençut que 2021 serà “l’any de la vacunació i de la recuperació econòmica i social” i ha remarcat que la creació d’“ocupació de qualitat” serà un dels “principals criteris d’elegibilitat” de tots els projectes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Sánchez preveu poder crear prop de 850.000 llocs de treball en els pròxims tres anys.

Una recuperació en la qual serà vital la vacuna econòmica dels fons europeus en els quals “Espanya rebrà 140.000 milions d’euros en sis anys”, 80.000 milions d’ells en transferències directes. Per al president, es tracta “del pla de recuperació més ambiciós de la història econòmica d’Espanya”. Finalment, ha emplaçat a les forces polítiques de l’arc parlamentari a “enfilar units la recuperació”.

També et pot interessar

stats