Sánchez agraeix "la dedicació i abnegació" a les tropes a l'exterior i destaca el treball en la repatriació de civils a l'Afganistan

El president del govern espanyol i la ministra de Defensa han demanat a les tropes "no abaixar la guàrdia" amb la covid en el tradicional missatge de la vespra de Nadal

El president del goverrn espanyol, Pedro Sánchez, durant el tradicional missatge a les tropes a l'estranger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el tradicional missatge a les tropes a l'estranger / À Punt NTC

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha agraït als 9.221 militars espanyols i espanyoles (8.458 homes i 763 dones) desplegats en l'exterior la seua "dedicació, amor al servei i abnegació", amb un esment especial als 2.300 que van participar a l'Afganistan, el treball dels quals va ser "imprescindible, més que necessari".

En el seu tradicional missatge en el matí de nit de Nadal, el cap de l'executiu, acompanyat de la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha desitjat bon Nadal a soldats i mariners presents en diferents països del món, com l'Iraq, Somàlia, Turquia, Mali, Moçambic, el Líban, Estònia, Lituània, República Centreafricana o l'Antàrtida.

"Exerciu una labor fonamental per a la pau i l'estabilitat internacional, que són alhora la millor garantia per a la seguretat i la prosperitat del nostre país", ha dit el president del govern enumerant els moments més destacats del treball de les tropes enguany.

Rastrejar contactes estrets de covid, mitigar els efectes del temporal Filomena, col·laborar en l'extinció d'incendis o pal·liar els danys de l'erupció del volcà de La Palma, sense oblidar "una altra labor no tan mediàtica, però essencial per a la protecció d'Espanya", com és la defensa dels espais terrestres, aeris, marins o cibernètics "dins i fora de les nostres fronteres".

Però un dels moments "crucials" d'aquest 2021 ha sigut el canvi de règim a l'Afganistan, on els militars espanyols i d'altres països van finalitzar aquest estiu "la seua important missió després de 20 llargs anys" després d'haver "contribuït a la pau i reconstrucció nacional".

"L'eixida no va ser l'esperada, però heu de sentir-vos orgullosos per la repatriació de més de 2.300 afganesos i afganeses als quals hem donat una nova oportunitat de vida", ha ressaltat Sánchez abans d'afegir: "Us assegure que el vostre treball durant tants anys, dues dècades, en aquelles terres llunyanes, ha sigut útil i ha sigut imprescindible, més que necessari".

Ha estés l'agraïment, en nom de tota la ciutadania, també a les seues famílies, "sense el suport de les quals els assoliments haurien sigut impossibles d'aconseguir".

El cap de l'executiu ha culminat el seu missatge recordant els 188 homes i dones que, en el compliment del seu deure, "van donar la seua vida en defensa d'Espanya". "La nostra memòria mai els abandonarà".

Robles demana no abaixar la guàrdia per la covid

La mateixa gratitud els ha enviat la ministra: "Ens sentim orgullosos de tots vosaltres i del que esteu fent", fent-ho a més "amb humanitat", prop de les poblacions i representant els "valors de pau, solidaritat i generositat en el món".

A les seues famílies els ha enviat un missatge de tranquil·litat perquè han d'estar segures que estan celebrant les festes "amb aquesta segona família que són les Forces Armades".

Robles ha demanat als militars un favor: "Cuideu-vos molt, no abaixeu la guàrdia, no sols d'altres amenaces, també de la covid".

També et pot interessar

stats