Sánchez adverteix en l'ONU que la democràcia "està amenaçada"

El president del govern espanyol es compromet a donar més vacunes i més fons contra el canvi climàtic en el discurs d'obertura del 76é període de sessions de l'assemblea de les Nacions Unides

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'Assemblea de les Nacions Unides
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez en l'Assemblea de les Nacions Unides / Eduardo Muñoz (Reuters)
23 de setembre 2021 - 09:16

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha alertat al plenari de l'Assemblea General de Nacions Unides (ONU) que "la democràcia està amenaçada" i ha fet una crida a defensar-la, "com a única alternativa enfront de qualsevol deriva totalitària, excloent i intolerant".

"Sens dubte, la democràcia està amenaçada. Siguem conscients d'això. No és un do que se'ns haja concedit, sinó una llarga i esforçada conquesta històrica que hem de cuidar i protegir", ha proclamat durant la intervenció en la seu de l'ONU a Nova York, en què ha assenyalat la represa del poder dels talibans a l'Afganistan com un exemple d'aquest risc.

Sánchez ha llançat l'advertència en l'obertura del 76é període de sessions de l'assemblea de l'ONU, davant la qual ha reafirmat dos compromisos d'Espanya: augmentarà a 7,5 milions de dosis la donació de vacunes per als països menys desenvolupats en el primer trimestre de 2022 [fins a sumar 30 milions de dosis] i contribuirà amb 30 milions d'euros al fons d'adaptació per a fer front al canvi climàtic.

El cap de l'executiu espanyol ha tancat aquests assumptes abans de la reunió amb el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, una conversa curta obligada per la reducció de quatre dies a un de la seua agenda a Nova York després de la crisi de l'erupció de Cumbre Vieja.

El paper internacional d'Espanya: fomentar l'estabilitat a Amèrica Llatina, el Carib i el Sahel,

al costat de la defensa de la democràcia com a únic model que garanteix la defensa i protecció dels drets humans. El president del govern espanyol ha demanat també que es reforce "la cooperació internacional i el multilateralisme" —que ha oposat a l'extremisme— "com a única via per a donar solucions reals als desafiaments que afronta el món en l'actualitat", com són la pandèmia o l'emergència climàtica. Quant al paper que pot desenvolupar Espanya en aquest escenari global ha destacat els compromisos amb Amèrica Llatina i el Carib, i per una altra banda, amb els països riberencs del Mediterrani, la qual cosa passa, segons ha explicat, "per assegurar la pau i l'estabilitat i resoldre els conflictes existents".

És necessari aconseguir una solució política, justa, duradora i mútuament acceptable sobre el Sàhara Occidental

En aquest punt ha aprofitat per a defensar que "és necessari aconseguir una solució política, justa, duradora i mútuament acceptable sobre el Sàhara Occidental, tal com estableixen les resolucions del Consell de Seguretat". I ha reivindicat el compromís del seu govern "amb els esforços perquè la seguretat i la pau tornen a les poblacions del Sahel". "L'estabilitat en aquesta regió és essencial per a preservar la seguretat dels nostres ciutadans, a un costat i a l'altre del Mediterrani", ha advertit.

Sánchez ha emplaçat els països que la integren l'ONU a treballar per a garantir "estats sòlids i amb recursos que puguen garantir el benestar de la ciutadania segons valors de justícia, progrés i igualtat". "És imprescindible impulsar una recuperació justa que tanque les grans bretxes de desigualtat que tenim", ha advertit. Per això, ha celebrat "l'acord històric en matèria de tributació internacional aconseguit a primers de juliol", emplaçant tots els països per a unir-se a l'acord i fer possible la implementació "com més prompte millor".

També et pot interessar