Salvador Illa: "Ho he fet el millor que he pogut"

El ministre de Sanitat admet que "s'han comés errors per part de tots", però que tornaria a acceptar l'encàrrec.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa durant la seua entrevista
El ministre de Sanitat, Salvador Illa durant la seua entrevista / Alberto Estévez (Efe)

Quan està a punt de complir-se un any que Salvador Illa es va convertir en ministre de Sanitat, ha reconegut aquest divendres que "s'han comés errors per part de tots", però que així i tot tornaria a acceptar l'encàrrec.

En una entrevista a l'agència EFE, Illa ha explicat que va rebre el nomenament per al càrrec "com un honor" i que el tornaria a assumir, fins i tot sabent tot el que estava a punt de passar. "No em penedisc d'haver acceptat l'oferiment del president; el vaig sentir aleshores com un honor i he fet les coses el millor que he pogut. Clar que, si haguérem sabut que anava a passar això, els plantejaments hagueren sigut molt diferents, però no em penedisc d'haver acceptat el càrrec i per a mi és un honor", ha reiterat.

Illa ha admés que el coronavirus "va sorprendre tothom", raó per la qual es van anar adoptant mesures amb la informació que s'anava rebent. Per això pensa que "no és molt honest" revisar les decisions preses durant la primera onada amb les dades i la informació actual.

Reconeix que Espanya "també va arribar tard", però ha puntualitzat que, fins i tot "anant tard i cometent errors, vam ser també els primers a reaccionar", decretant el primer estat d'alarma i el confinament de la població l'endemà passat que l'OMS declarara la pandèmia.

Fer una avaluació independent és "obligat"

Illa considera "obligat" fer una avaluació independent, "per descomptat, de l'acció del ministeri, del govern, de les comunitats i dels sistemes sanitaris", però ha de ser "constructiva" i realitzada per experts de diferents disciplines.

A aquest efecte es va constituir un grup de treball en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, centrat a elaborar el marc en el qual es desenvoluparà aquesta avaluació, que vol "al més prompte possible".

"Hi ha qui està interessat des del primer dia, més que a combatre el virus, a combatre el govern; allà ells. Nosaltres volem fer una avaluació constructiva, serena, pausada i que ens done pautes d'actuació de cara al futur", ha afegit.

Preparats per a afrontar "el que haja de vindre"

Pel que fa a la tercera onada que ja es comença a intuir a causa de l'augment progressiu de la incidència, ha reiterat la importància de reduir al màxim la mobilitat i els contactes socials en aquestes festes nadalenques.

"No ens cansem de repetir que el Nadal, a casa; no ens moguem i estiguem amb la família més pròxima", afirma, abans de valorar la labor de les autonomies per a frenar l'augment de casos, que, segons ell, estan actuant "correctament".

Creu que Espanya està preparada per a afrontar "el que haja de vindre", però, apunta que "cal posar l'accent i l'esforç" en evitar que els contagis augmenten considerablement.

També et pot interessar

stats