Salut Pública decidirà aquest divendres quina pauta seguir amb la segona dosi d’AstraZeneca

Les persones que hagen superat la Covid-19 no rebran la segona dosi per entendre's que ja “tenen la pauta completa”

La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut
La Ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut / J. Hellín. POOL / Europa Press
28 d'abril 2021 - 20:46

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat aquest dimecres que les persones amb una dosi de la vacuna contra la Covid-19 que hagen superat la malaltia no rebran la segona dosi, en considerar que “ja tenen la pauta completa”. 

Així ho ha expressat la ministra durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que ha presidit conjuntament amb el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta. A més, la portaveu de Sanitat ha explicat que les persones menors de seixanta anys amb una dosi d’AstraZeneca hauran d'esperar a la determinació de les autoritats sanitàries, sempre basant-se en l'evidència científica. 

La ministra ha volgut transmetre tranquil·litat al col·lectiu al qual li venç el termini entre dosis d’AstraZeneca en poques setmanes i recorda que “una sola dosi ja garanteix un 76% d'eficàcia enfront del virus.” Així i tot, preguntada sobre la prolongació de temps entre dosi, Darias ha recordat que “a Espanya ja s'ha debatut amb la ponència de vacunes i la Comissió de Salut Pública ha decidit que no s'amplia el termini entre les pautes.”

Mentrestant, continua en marxa l'assaig Convivax del govern, en el qual es comprova l’eficàcia mèdica d’inocular una segona dosi de dues farmacèutiques diferents, i que finalitza demà amb la injecció de la segona dosi dels voluntaris participants. Per tant, serà a finals del mes de maig quan es donen a conéixer les primeres evidències de l'assaig. 

Quant a la prolongació de l’estat d’alarma, el govern confia que arribat el moment, i gràcies al percentatge de vacunació, no siga necessari prolongar l'estat d'alarma, ja que assegura que el ritme d’immunització està agafant cada vegada més força. 

En aquest sentit, Darias ha compartit que durant la pròxima setmana, el govern espanyol espera rebre fins a 3,9 milions de dosis de vacunes, “un rècord que suposa un punt d’inflexió que ens permetrà arribar al 70% de la població vacunada a finals d’agost, és a dir: al voltant de 33 milions de persones”, ha explicat la ministra. 

Estabilització de la quarta ona

El Ministeri de Sanitat han transmés que després de l’increment, lent però constant, de casos des de mitjans del mes de març, el ritme de contagis s’ha estabilitzat en les últimes tres setmanes, entorn dels 230 casos d’incidència acumulada per 100.000 habitants en els últims 14 dies. Tot i que hi ha 9 comunitats autònomes que presenten una incidència superior a la mitjana nacional i dues estan per damunt dels 400 casos, “no s’espera que repercutisca sobre l’ocupació de cames d’UCI, que es manté entorn del 40%”, ha dit la ministra Darias. A més, ha demanat “precaució” i confia que el ritme de vacunació continuarà com estava previst.

També et pot interessar

stats