Sagunt protesta contra l'arribada d'una embarcació saudita que podria estar carregada d'armament

Una trentena de persones han intentat assaltar de manera pacífica el vaixell saudita per a protestar per la seua possible entrada a port.

VÍDEO | Sagunt protesta contra l\'arribada d\'una embarcació saudita que podria estar carregada d\'armament

A les 2 de la matinada ha atracat el vaixell procedent dels Estats Units carregat d’armament, segons asseguren diverses organitzacions ecologistes i antimilitaristes. Una trentena de persones s’han concentrat enfront del mercant saudita amb pancartes de “Stop war” i “La guerra comença ací”; quatre d'elles han saltat el reixat i han accedit al recinte per a intentar assaltar el vaixell de manera pacífica, cosa que ha impedit la policia portuària. 

L’autoritat portuària ha assenyalat que no pot negar-li l’entrada al vaixell perquè té la documentació en regla i navega a de manera legal. L'Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) exigeix a l'Autoritat Portuària de València (APV) i al Ministeri de Defensa que prenguen les mesures necessàries per a evitar que atraque al port l'embarcació Bahri Abha. Sospiten que transporta armes dels Estats Units amb destinació a l'Aràbia Saudita, les quals podrien emprar-se en la guerra de Iemen. 

En un comunicat la junta de govern de Sagunt denuncia la falta d'informació i reclama tindre accés a totes les dades davant "l'alerta pública i preocupació entre la ciutadania". A més, reclama que, en cas que es confirme el transport d'armes, no s'autoritze l'arribada a port "de cap manera". Recorda que Nacions Unides ha denunciat la ingerència de potències estrangeres en el conflicte civil i ha atribuït a països com l'Aràbia Saudita la violació de drets humans internacionals.

El consistori també destaca el possible risc per a la població i l'entorn de permetre l'entrada a un vaixell carregat d'armes, algunes d'elles amb càrrega explosiva, en un recinte que compta amb una planta regasificadora i una empresa de fertilitzants i productes tòxics.

Concentracions a les 12 hores i a les 18 hores 

El col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agro Camp de Morvedre i altres organitzacions i entitats es concentraran aquest dimarts a les 12 hores al port de Sagunt per a protestar contra l'entrada del vaixell en aquest i a qualsevol altre recinte portuari d'Espanya. Sota el lema "No volem ser còmplices", les associacions adverteixen que "la guerra comença amb el transport d'armament saudita des de ports espanyols". A les 18 hores està convocada altra concentració en l'albereda del mateix municipi. 

Des del Centre Delàs d'Estudis per la Pau també es recorda que l'executiu espanyol va permetre al maig l'eixida d'un vaixell saudita "carregat amb armes".

Oltra, en contra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha recordat que el govern valencià no pot actuar perquè la maniobra no és il·legal i excedeix les competències de la Generalitat. 

Ara bé, ha recalcat estar en contra, com altres associacions, "de la massacre que s'està produint al Iemen". "No és convenient col·laborar amb aquells que massacren la vida humana, i que massacren xiquets, dones, homes i ancians d'una manera tan brutal com està passant al Iemen", ha dit a preguntes dels periodistes.

També et pot interessar

stats