Sáenz de Santamaría: “La declaració d’independència no va ser simbòlica, per això aplicàrem el 155”

L’exvicepresidenta del govern espanyol assegura que l’executiu de Rajoy es va negar sempre a dialogar sobre la possibilitat d’una consulta.

VÍDEO | Sáenz de Santamaría: “La declaració d’independència no va ser simbòlica, per això aplicàrem el 155”

L’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha revelat que l’executiu va entendre la declaració unilateral d’independència com una amenaça real a la sobirania d’Espanya, i no com una manifestació política i simbòlica, com han manifestat alguns dels processats en el juí del procés. “Per això aplicàrem el 155”, ha manifestat Sáenz de Santamaría, que compareix en la causa que jutja el Tribunal Suprem amb la condició de testimoni. 

Sáenz de Santamaría ha justificat l’aplicació del 155, que va suspendre temporalment l’autonomia catalana, com una decisió “política i constitucional” i ha celebrat el suport de la majoria dels grups parlamentaris a l’orde. Entén, a més, que, tal com manté l’informe de la junta electoral, el referèndum sobiranista “no es va produir”.

L’exvicepresidenta ha justificat l’enviament de 6.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per a impedir la consulta sobiranista pel risc que no es respectaren els drets fonamentals de la ciutadania catalana, i per l’escalada de violència que Interior havia percebut des de les mobilitzacions massives davant de la Conselleria d’Economia i Hisenda a Barcelona, el 20 de setembre, els dies previs al referèndum. Sáenz de Santamaría ha descrit un escenari d’assetjament massiu i organitzat a una part de la població civil i, particularment, a càrrecs públics del seu partit, però no ha sabut concretar quantes denúncies es van produir per aquests fets.  

Santamaría tampoc no ha sabut especificar si el dispositiu policial es va enviar per a donar suport o “substituir” els Mossos d’Esquadra, i ha manifestat que ignorava quan es va trencar el mecanisme de cooperació entre els tres cossos de seguretat.

També ha culpat els responsables polítics i socials de Catalunya de les agressions policials a ciutadans i ciutadanes perquè segons diu no s’haurien produït si no hagueren convocat la ciutadania catalana per a impedir l’acció de la justícia formant muralles humanes. També ha recordat que 93 agents van rebre assistència sanitària.

Mai es va dialogar sobre el referèndum

Soraya Sáenz de Santamaría ha revelat que va negar-se a parlar del referèndum amb l’exvicepresident del govern català i processat en la causa, Oriol Junqueras, en tres reunions que en 2016 i 2017 van mantindre a La Moncloa i la Conselleria d’Economia de Catalunya. Santamaría ha explicat que no podia atendre la petició de Junqueras perquè, com a representant de l’Estat, la seua obligació era respectar la llei, per la qual cosa no podia tractar una qüestió que n'atemptava contra la sobirania. 

“No hi havia possibilitat de diàleg ni d’entesa [sobre aquesta qüestió]”, ha manifestat Santamaría, que ha explicat que “el canal” per a abordar-la n’era “un altre”. En aquest sentit, ha recordat que el projecte de referèndum hauria d’haver-se explicat i votat al Congrés i que l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va rebutjar aquesta via.

També et pot interessar

stats