Rull apel·la a la "democràcia" davant la "falta de legitimitat moral" del Constitucional

L'exconseller diu que no es va reunir amb cap dels observadors internacionals i que desconeix qui va pagar el seu viatge a Catalunya.

L'exconseller català de Territori Josep Rull, aquest dimecres durant el juí del procés independentista
L'exconseller català de Territori Josep Rull, aquest dimecres durant el juí del procés independentista / Efe

L'exconseller català de Territori Josep Rull ha defensat aquest dimecres durant el juí del procés independentista que no es van destinar fons públics per al finançament del referèndum de l'1 d'octubre. "No es poden desviar fons de la llei pressupostària per a incomplir els mandats del Tribunal Constitucional i no es va fer", ha dit de manera contundent. Per a l'exmandatari català, igual que per a altres membres de l'exgovern de Carles Puigdemont, la Fiscalia demana 16 anys de presó i 16 anys d'inhabilitació pel delicte de rebel·lió agreujada per la malversació de cabals públics.

Rull també ha defensat que no es va reunir amb cap dels observadors internacionals que van estar durant la celebració del referèndum de l'1-O i que desconeix qui va pagar el seu viatge fins a Catalunya. Això sí, afirma que els observadors van "quedar escandalitzats per la violència de les forces de seguretat de l'estat".

L'interrogatori de la Fiscalia s'ha centrat també en la cessió de col·legis i locals públics per a la celebració de l'1-O. Rull assegura desconéixer si es va demanar als alcaldes que cediren aquests espais. "Crec que els alcaldes van tindre un paper important en aquella expressió de dignitat democràtica", considera l'exconseller. "En l'1-O, el meu departament va posar a disposició el local de la Junta de Residus de Catalunya", ha apuntat.

Sobre els escarnis ocorreguts en alguns dels hotels en els quals s'allotjaven policies i agents de la Guàrdia Civil, Rull també ha sigut taxativa sobre aquest tema: "Denuncie qualsevol actuació violenta, vinga de qui vinga, perquè el meu compromís amb la política és insubornablement pacifista", ha dit.

Rull apel·la a la "democràcia" davant la "falta de legitimitat moral" del TC

En resposta a l'interrogatori de la fiscal Consuelo Madrigal, Rull ha dit que el seu govern va apostar per un "equilibri" entre l'imperi de la llei i el principi democràtic, davant la "falta de legitimitat moral" d'un Tribunal Constitucional que de forma sistemàtica era "instrumentalitzat pel govern". 

Rull és el cinqué dels acusats a prendre declaració, després que, una vegada solucionades les qüestions prèvies, el tribunal haja emprat dos dies de sessions a interrogar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Raül Romeva.

També et pot interessar

stats