Rufián es desmarca de l’ultimàtum de Torra

Els partits de l’oposició al Parlament de Catalunya critiquen l’actitud del president català.

Quim Torra durant la segonajornada del debat de política general
Quim Torra durant la segonajornada del debat de política general / Quique García (Efe)

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s’ha desmarcat de les amenaces del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’ha advertit que els “ultimàtums els carrega el diable”. Així mateix, ha deixat clar que en nom dels diputats de la formació a la cambra baixa pot parlar únicament “el grup parlamentari d'ERC a Madrid”.

La segona jornada del debat de política general al Parlament de Catalunya ha estat marcada, en bona part, per les declaracions d’aquest dimarts del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

En la seua intervenció, Torra va advertir al govern espanyol que l'independentisme no podria “garantir cap tipus d'estabilitat” en el Congrés dels Diputats a Pedro Sánchez, si abans de novembre no formulava una proposta de referèndum d’autodeterminació.

El president català ha rebut aquest dimecres el suport de Carles Puigdemont, qui a través d’un missatge de Twitter ha assegurat que “Sánchez ha de saber que la paciència dels catalans no és infinita”. “Seguim oberts al pacte, però negar el dret a l'autodeterminació és negar Catalunya”, ha subratllat.

Per la seua banda, els partits de l’oposició s’han mostrat crítics amb l’ultimàtum llançat per Torra al govern central i li han recordat que les seues exigències han de ser les de tots els catalans.

Arrimadas insta Torra a admetre que la independència no és possible

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha emplaçat Torra a reconéixer que el procés sobiranista no porta a cap lloc i que diga públicament que no és possible. També ha manifestat la seua preocupació per les “amenaces” i “l’ultimàtum” que va llançar Torra a Sánchez. “Sí, a Catalunya se li està acabant la paciència”, però no en el sentit de les paraules del president, sinó perquè els catalans “estan molt cansats del procés”, tant els independentistes, “farts de les mentides”, com la “majoria social”.

Iceta demana diàleg entre els partits catalans

El president del grup PSC, Miquel Iceta, ha exigit Torra reunir tots els grups del Parlament per a dialogar, abans de posar ultimàtums al president Sánchez, perquè les seues exigències siguen les de tots els catalans. De fet, li ha recordat que en les últimes eleccions els grups independentistes no van obtindre més vots que els no independentistes, i que la majoria parlamentària l’habilita per a governar, però no per a tirar avant un projecte independentista “saltant-se la llei”.

Els comuns demanen no posar terminis impossibles que creuen “frustració”

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha instat el president de la Generalitat de Catalunya a no posar “terminis impossibles que només generen frustració”. Per això, ha demanat arribar a Catalunya a un “pacte de claredat” abans de negociar amb l'Estat un referèndum, en una clara referència a la proposta d'una taula de diàleg plantejada per Iceta, per a aconseguir una posició comuna “tan àmplia com siga possible”.

El PP demana la dimissió de Torra

El portaveu del PP en el Parlament, Alejandro Fernández, ha demanat directament la dimissió de Torra i ha dit que “no es donen les condicions per al diàleg” entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. També ha assegurat que no acceptaran ni toleraran “les seues amenaces”.

Des de Génova han anat més enllà i han demanat la il·legalització de la CUP per donar suport als incidents violents que es van produir davant el Parlament de Catalunya. Segons el PP, aquest fets permetrien posar en marxa els mecanismes arreplegats en la llei de partits i estudiar una possible il·legalització de la formació.

La CUP critica que no es fan passos per a trencar amb l'Estat

El diputat de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha afirmat que el govern català no fa passos per a trencar amb l'Estat tal com s'havia compromés, i per això ha advertit Torra que “aquest poble guanyarà la independència amb vostés o contra vostés”. “No siguen obstacle i obeïsquen el poble, que és qui millor ordena”, ha exigit.

També et pot interessar

stats