Rosa Pérez Garijo: "Ningú dubta que en els pressupostos vinents no hi haurà ni un euro per a memòria democràtica"

La consellera en funcions adverteix de la incertesa que sobrevola els projectes oberts pel departament arran el canvi de govern autonòmic, començant per la identificació dels cossos exhumats

La coordinadora d'EU-PV i consellera en funcions de Transparència, Participació i Memòria Democràtica, Rosa Pérez Garijo / À Punt NTC

Els resultats dels 28M deixen tres impressions clares a la coordinadora d'Esquerra Unida del País Valencià, Rosa Pérez Garijo. La primera, que "fer una bona gestió no és suficient perquè et voten; la segona, que "per molt que ho maquillen més o menys", "no hi ha dubtes" que el futur govern serà de PP i Vox; i la tercera, que el seu departament serà dels més castigats, si no el que més, pel nou executiu. "Ningú dubta que en els pressupostos vinents no hi haurà ni un euro per a memòria democràtica", ha lamentat la consellera en funcions a Les notícies del matí.

Rosa Pérez ha destacat la incertesa sobre moltes de les línies d'acció que havia obert la conselleria, començant per la licitació de l'exhumació de 421 víctimes més de la repressió franquista, que se sumarien als més de 2.600 cossos recuperats per la seua gestió, primer a la Diputació de València i després des del Consell. Una gran part continuen pendents d'identificació. "Exhumem per a identificar, per a entregar les restes als familiars, i tot això es queda en l'aire. Ens ha costat moltíssim tirar avant un banc d'identificació genètica i no sabem què passarà", ha advertit. La incertesa, segons ha recordat, es projecta també sobre l'Institut de Memòria Democràtica, que actualment està en obres.

"Ningú dubta que desaparega [el departament de Memòria Democràtica]. Quan m'han criticat cada pressupost, que obrira les fosses. Quan no han fet res quan governaven i s'han jactat de destinar zero euros per a memòria democràtica. Rajoy, i feia una cosa molt humiliant. Ficava una línia per a posar el zero al costat", ha recordat als micròfons d'À Punt.

No hem sabut il·lusionar, però la marca EU ha funcionat millor en solitari

En l'anàlisi electoral, admet que els ha perjudicat el soroll creuat a l'esquerra del PSPV i que han fracassat en visibilitzar la gestió del Botànic. "No hem sigut una opció atractiva per a votar. No hem sabut il·lusionar […] La dreta el màrqueting el fa molt millor i tenen més presència en els mitjans de comunicació, no tenim determinats altaveus", ha raonat Pérez Garijo. No obstant els resultats, ha destacat la força i resistència del partit, Esquerra Unida del País Valencià, sobre la coalició Unides Podem. "La marca EU ha funcionat millor en solitari", ha subratllat Pérez Garijo, que ha assenyalat que la majoria dels més de cent regidors que han aconseguit i en huit de les nou alcaldies que conserven, EUPV es presentava en solitari.

Tot i aquesta anàlisi, Pérez Garijo ha defés la necessitat d'integrar l'esquerra en coalicions amples, recordant que haguera volgut estendre-la d'Unides Podem a Compromís. Per això espera que fructifique el projecte de Sumar de Yolanda Díaz, per la capacitat mobilitzadora de l'esquerra en les generals del 23J d'un projecte d'ample espectre. "El votant vol que no li ho posem difícil [...] És important que tothom s'hi senta reflectit. No hi ha res pitjor que espais d'esquerres que generen desafecció. Cal una confluència ampla. Si s'assoleix respectant els equilibris, això il·lusionarà", ha manifestat a la ràdio d'À Punt. No comparteix, però, "el soroll" resultant de crítiques en creuades entre les parts, que s'han visibilitzat durant el procés, i entre els partits del Botànic en les autonòmiques.

Em preocupa moltíssim un govern de PP-Vox. És molt dur que gent com eixa torne en les institucions, com deien ells (en el cas Taula) per a triomfar, per a omplir-se les butxaques

A la il·lusió que li genera les possibilitats de Sumar, contraposa Pérez Garijo la inquietud que li causa un govern de PP-Vox. "Em preocupa moltíssim, com a valenciana que du les filles a l'escola pública, que recorre a la sanitat pública, que creu en les polítiques socials, perquè ja sé el que són, he viscut vint anys del PP. Quan van guanyar estava a la facultat, m'he fet major i dic que m'he reproduït governant el PP. Ha sigut una vida", ha assenyalat. Més encara, segons ha recordat, després d'haver-se assabentat dels interessos particulars d'alguns càrrecs públics, pel seu accés als àudios gravats pel 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, com a denunciat del cas Taula. "És molt dur que gent com aquesta estiga en les institucions, com deien ells per a triomfar, per a omplir-se les butxaques", ha dit la coordinadora d'EUPV, que ha advertit de la novetat que suposa l'entrada a les institucions de l'extrema dreta: "nosaltres volem ampliar la democràcia i ells reduir-la".

També et pot interessar

stats